Goldman Sachsi kristallkuul: majandus taastub, dollar naaseb, nafta püsib odav

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõjuka investeerimispanga Goldman Sachs kabinet New Yorgi börsil.
Mõjuka investeerimispanga Goldman Sachs kabinet New Yorgi börsil. Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS

2015. aastal on oodata ülemaailmse majanduse edasist taastumist, nafta hinna püsimist madalal tasemel ja USA dollari tugevnemist, ennustavad investeerimispanga Goldman Sachs analüütikud.

Goldman Sachs nimetas oma analüüsis kümme tuleval aastal majanduses valitsevat trendi, millest Financial Times tegi kokkuvõtte:

1. Laienev taastumine

Investeerimispank usub, et USA majandus jätkab tuleval aastal tugevnemist, samas kui Jaapani ja eurotsooni majanduste kehv seis paraneb. Ehkki Hiina kasv jätkab aeglustumist, on enamik arenevaid turge samuti tõusuteel.

2. Arenenud turgude lahkuminek

Üks 2014. aasta teemasid oli suurenev lahknevus areneva USA ja stagneeruva Euroopa vahel. Goldman Sachsi arvates on see teema päevakorras ka 2015, kuid juba üle maailma.

«Lahknevus ei ole enam G3 (USA, eurotsoon, Jaapan) fenomen. Põhiküsimus 2015. aastal on, kas väiksemad avatud majandused nagu Norra ja Suurbritannia «järgnevad USA föderaalreservile» ja tõstavad intressimäärasid, või satuvad nad eurotsoonist puhuva madala kasvu ja madala inflatsiooni tuule keerisesse.»

3. Uus maailmakord naftas

Nafta hinnad hakkasid juba sel suvel kukkuma. Goldman Sachs on läinud kaugemale kui teised ennustajad, pakkudes, et see ei ole enam lühiajaline korrektsioon vaid toornafta «uus maailmakord». Kui nii, siis saavad sel olema suur mõju ja ka tagajärjed maailma majandusele: nafta importijate majandus saab hoo sisse, suurtootjate kaal kasvab.

«Naftatootjate ja neile teenuseid pakkuvate ettevõtete varad ja krediidid on enim mõjutatud, eriti kui ärimudelid on üles ehitatud palju kõrgemale naftahinnale. Samuti kasvab surve neis riikides, kus nafta ja muu tooraine eksport on tulu põhiallikas ning sel võivad olla eri järelmid: rahvusvaluuta odavnemine, järsult vähenev kulutamine või investeeringute äralangemine.»

4. Madal-flatsioon

Madal inflatsioon ehk madal-flatsioon (ingl k lowflation), millega rahvusvaheline valuutafond IMF kirjeldab äärmuseni vähenenud survet hindadele üle terve maailma, on samuti üks 2015 põhiteema Goldman Sachsi arvates. See tähendab, et keskpangad peavad jätkumalt hoidma intressimäärasid madalal või neid isegi veel vähendama.

«Euroopa keskpank (EKP) on juba liikumas krediidituru leevendamise suunas. Ehkki on näha, et EKP ei taha eriti rakendada kvantitatiivset lõdvendamist, usume, et pööre veel negatiivsema stsenaariumi suunas toob endaga siiski kaasa märksa agressiivsema kvantitatiivse lõdvendamise programmi. Ka Jaapani keskpank on kinnitanud oma põhendumust tõsta inflatsiooniootusi. Kui kõik need püüdlused kannavad Euroopas ja Jaapanis vilja, siis on oodata lisaks allapoole liikuvatele intressimääradele ka valuuta spot- ja tulevikutehingute määrade nõrkust.»

5. Dollari tagasitulek

USA valuuta on juba nautinud mitut reibast kuud, Ameerika Ühendriikide ja muu arenenud maailma majanduse süveneva lahknevuse tõttu. Ka tuleval aastal on see üks peateema, ennustab Goldman Sachs ning pakub, et euro/dollari kurss liigub 1,15 juurde (praegu 1 euro = 1,24 dollarit) ning dollari/jeeni kurss 130 juurde (praegu 1 dollar = 146 jeeni).

«Suurem teema on siin, et me oleme keset mitmeaastast dollari taastumisfaasi, sest need jõud, mis suunasid dollari pikaajalist nõrkust, on taandumas — aga võimalik, et turg on selle trendi ulatust ja tugevust alahindamas. Ajaloolises mõõtkavas tundub dollari tugevus praegu pigem mõõdukas.»

6. USA föderaalreservi poliitika

Goldman Sachs ennustab, et USA rahanduspoliitika saab olema «hiljem, rohkem, kauem, rahulikumalt». Teisisõnu, analüütikud arvavad, et madal-flatsiooni tõttu tuleb esimene intressimäärade muutmine alles 2015. aasta lõpus, aga kui siis tuleb, on see agressiivsem ja laiem ku turud oodata oskavad.

7. Hiina konarlik vaibumine

USA võib ju olla taastumas, kuid teine maailmamajanduse suur vedur, Hiina, on praegu läbimas «pehmet lõiku», mis analüütikute hinnagul võib päädida ka pöördega väga ebameeldivas suunas. Goldman Sachsi analüütikute sõnul on Hiina majanduse prognoos «mitmetahuline», kuid siiski on oodata lähemal paaril aastal majanduse 5-7 protsendist aastakasvu.

8. Arenevad turud

Arenev maailm, mida on tabanud mitu kriimustusi jätnud hoopi lähiaastatel, on nüüd Goldman Sachsi ennustuse kohaselt paremal järjel. Mitme riigi majandus on ilmselt kasu lõikamas madalast naftahinnast. Kuid samas on oodata «polariseerumist» nende riikide vahel, kelle «majapidamine» on korda saanud, ja nende, kes on selle korrastamise edasi lükanud.

Täpsemalt ennustab Goldman Sachs «tõsiseid krediidiprobleeme» Ukrainas, Argentiinas ja Venetsueelas. Samuti teeb investeerimispangale muret Venemaa, mille finantssüsteem on haavatav ja mille majanduse tervist halvendab langev nafta hind. Muu hulgas ennustab pank rubla kukkumist tasemele 49 rubla dollarist (praegu 1 dollar = 47 rubla) järgmise aasta lõpuks ja 57 rublani dollarist 2018. aasta lõpuks.

Arengut paremuse suunas on oodata aga Indias, Tais ja Tšiilis.

9. Vähe volatiilne maailm

Erinevalt mitmest teisest pangast arvab Goldman Sachs, et finatsturgude äärmine hillitsetus ei ole kohatu, vaid pigem fundamentaaljõudude peegeldus. Pank ennustab, et vähene volatiilsus turgudel ka jätkub, hoolimata tõenäolisest föderaalreservi intressimäärade tõusust.

10. Vähese kasumlikkusega maailm

Nagu analüütikud enamjaolt, on Goldman Sachs positiivselt meelestatud tuleviku osas, kuid märgib, et investeeringute kasumlikkus võib lähematel aastatel olla kammitsetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles