PwC paigutab Eesti taas kõrge maksukoormusega riikide hulka

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksud
Maksud Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Konsultatsioonifirma PwC paigutab oma värskes maksuraportis Eesti kõrge maksukoormusega riikide hulka.

Eesti ettevõtluse maksukoormus ulatub 49,3 protsendini ettevõtte tulumaksueelsest kasumist võrrelduna Euroopa keskmise 41 protsendiga. Eestist kõrgem on maksukoormus vaid seitsmes riigis, muuhulgas Rootsis, Kreekas ning Euroopa suurima maksukoormusega riigis – Prantsusmaal.

Soome maksukoormus on analüüsi kohaselt 40,0 protsenti ettevõtte tulumaksueelsest kasumist, Läti maksukoormus 35,0 ja Leedu maksukoormus 42,6 protsenti tulumaksueelsest kasumist.

Eesti ettevõtete jaoks moodustavad tulumaks 8,4 protsenti, tööjõumaksud 39,0 ja muud maksud 1,9 protsenti tulumaksueelsest kasumist.

Kõige väiksema maksukoormusega riik Euroopas on Horvaatia (18,8 protsenti), Luksemburg (20,2 protsenti) ja Küpros (23,2 protsenti).

See eest on Eestis lihtne makse maksta. Ettevõtetel tuleb maksta kokku seitse maksu, millega ollakse Norra (4) ja Rootsi (6) järel kolmandal kohal Euroopas. Kõige ena erinevaid maksusid on Küprose (29) ja Islandi (26) ettevõtetel.

Eesti ettevõtetel kulub maksude ettevalmistamiseks, deklareerimiseks ja maksmiseks 81 tundi, millega ollakse Euroopas viiendal kohal. Kõige vähem aega (52 tundi) kulub maksudega tegelemiseks Malta ja kõige rohkem (454 tundi) Bulgaaria ettevõtetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles