Financial Times: Juncker peab taanduma maksuteemast

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker peab end ametlikult taandama komisjoni poolsetest uuringutest Luksemburgi maksupraktika asjus, kirjutab oma juhtkirjas Briti majandusleht Financial Times.

Junckeri olukord on ebamugav ja kohmetust tekitav, selgitab Financial Times, viidates sellele, kuidas komisjoni president toetas nädalavahetusel Brisbane’is toimunud G20 kohtumisel plaane võtta karmilt käsile maksudest kõrvalehiilimine rahvusvahelisel tasandil.

Ühtlasi kiitis Juncker neidsamu läbipaistvust tagavaid meetmeid, mida ta ise Luksemburgi liidrina aastaid blokeeris. Sellega teenis ta ära ühe valitsusvälise organisatsiooni esindaja vahemärkuse, et Juncker «oleks maksupetturlusega võitlemise eestvedajana sama hea kui Dracula verepanga valvurina».

Juncker peab midagi ette võtma, et taastada avalikkuse usaldus. Komisjoni presidendina juhendab ta praegu ametnikke, kes uurivad Luksemburgis Amazonile ja Fiatile võimaldatud maksusoodustusi, mis võivad võrduda ebaseadusliku riigiabiga.

Tänaseni on Juncer keeldunud end uurimisest ametlikult taandamast. Ta peaks seda siiski tegema ning andma uurimise täielikult oma asetäitja Frans Timmermansi vastutada.

Samuti peaks Juncker end eemaldama võimalikult kaugele kõikvõimalikest maksude läbipaistvust puudutavatest poliitilistest aruteludest. Selliste asjade eest vastutab volinik Pierre Moscovici. Viimane peakski võtma maksuteema enda juhtida, kaasa arvatud sellistel foorumitel nagu G20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles