Vopak E.O.S. tahab LNG terminali Muugale

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vopak LNG arendatava Rotterdami veeldatud gaasi terminali visioon.
Vopak LNG arendatava Rotterdami veeldatud gaasi terminali visioon. Foto: Vopak

Pärast Eesti ja Soome peaministrite veeldatud gaasi (LNG) teemalist kokkulepet muutunud olukorras on Eesti piirkondliku LNG terminali parim asukoht Muuga sadam, teatas nftasaaduste transiidi ja ladustamisega tegeleva Hollandi firma Royal Vopak Eesti tütarettevõte Vopak E.O.S.

Vopaki hinnangul on regiooni LNG valdkonna viimaseid arenguid ja Eesti gaasi julgeolekuvaru tagamise vajadust arvestades Muuga LNG terminal parim lahendus Eesti vajaduste katmisel ning Eesti gaasitaristu integreerimisel piirkonna taristuga.

«Peamine eesmärk on gaasi julgeolekuvaru tagamine ning selle otstarbe täitmine on LNG terminali ülesanne – mida varem, seda parem. Arvestades planeerimisprotsessi hetkeseisu võib sellise võimekusega Muuga LNG terminal käivituda 2017. aasta lõpul,» ütles Vopak E.O.S.-i juhatuse esimees Arnout Lugtmeijer.

Lugtmeijeri sõnul on Vopak LNG eraldi äristruktuur Royal Vopaki grupis.

«Pärast Euroopa Komisjoni poolteist kuu eest tehtud otsust mitte kaasfinantseerida piirkondliku LNG terminali ehitamist Eestis, seisame silmitsi uue olukorraga. Peaminister Rõivase ja Soome peaminister Stubbi hiljutised läbirääkimised pakkusid Eesti energiasõltumatuse osas kiire ja pragmaatilise lahenduse,» ütles Lugtmeijer.

«Lahendus, kus piirkondlik LNG terminal ehitatakse Soome ja Eestisse rajatakse kohaliku julgeolekuvaru hoiustamiseks oma terminal, ning need ühendatakse Balticconnectori torujuhtmega ei ole tegelikult uus,» märkis Lugtmeijer. «Arvestades aga projekti muutunud iseloomu on Muuga LNG projekt kahtlemata palju soodsam lahendus, võttes arvesse olemasolevat sadamataristut ning vahekaugust gaasi põhivõrguni. Peale selle rahuldaks kohalik terminal peale valmimist kogu Eesti turu vajaduse ja kui vaja, kataks osaliselt ka Soome vajaduse.»

Lugtmeijeri sõnul võimaldab Muuga sadama infrastruktuur oma kaasaegsete kaide ja  süvaveeakvatooriumiga ehitada LNG terminali ilma sadama taristut laiendamata. «Arvestades võrgu lähedust tasub kindlasti kaaluda ka Balticconnectori suunamist Muugale,» ütles ta.

«Efektiivse julgeolekuvaru tagamiseks peab LNG terminal olema strateegilise iseloomuga projekt ning seda tuleb arendada avaliku ja erasektori tihedas koostöös,» rõhutas Lugtmeijer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles