Tavidi tütarfirmat süüdistatakse ulatuslikus raamatupidamispettuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Tavex AB kontoreid Stockholmis.
Üks Tavex AB kontoreid Stockholmis. Foto: tavex.se

Valuutavahetuse ja investeerimiskullaga tegeleva Tavidi tütarfirmat Tavex AB süüdistatakse Rootis raamatupidamispettuses, mille kogusumma ulatub 50 miljoni euroni.

Rootsi politsei majanduskuritegude üksuse Ekobrottsmyndigheten teatel on ettevõtte raamatupidamises puudulikud tõendid kulla ja valuuta ostu kohta kogusummas 386 miljonit Rootsi krooni (41,8 miljonit eurot) emafirmalt Tavid ning 78,5 miljoni Rootsi krooni ulatuses (8,5 miljonit eurot) teistelt müüjatelt 2009. aastal.

Süüdistus nõuab Tavex AB trahvimist tahtliku hooletuse eest raamatupidamiskohustuse täitmisel kolme miljoni Rootsi krooniga (325 000 eurot).

«Rikkumist tuleb käsitleda väga raskena, sest see oli süstemaatiline ja summad on suured,» ütles süüdistaja Thomas Langrot.

Tavidi juhatuse liige Kuno Rääk ütles Postimehele, et nad ei ole tänaseni selgeks saanud, milles täpselt see süüdistus seisneb ning siiani ei ole neile ametlikku süüdistust saadetud.

«Nii Eestis kui Rootsis oleme auditeeritud tunnustatud audiitorfirma poolt ja nemad on meie aruandlusvormi pidanud seadusele vastavaks,» ütles Rääk. «Teatavasti on raamatupidamises vaja säilitada ja näidata ära iga raha liikumine kuni algtehinguni välja. Nii Eestis kui ka Rootsis on see nõue täielikult täidetud, kõigi rahade liikumist ja tehinguid on võimalik jälgida kuni rohujuureni välja. Lisaks lõppes eelmisel aastal Tavid ASis väga pikalt kestnud maksuameti revisjon, kus maksuamet tutvus kõikide Tavidi tehingutega tütarettevõtetega ja meile ei heidetud selles osas midagi ette.»

Rääk usub, et tegemist on arusaamatusega, kus põrkuvad kaasaegsed tehnoloogiad ja vanemad standardid. «Oleme esitanud kõigi tehingute kohta andmed elektrooniliselt, aga tundub, et oleme sattunud situatsiooni, kus meilt oodatakse elektroonilise arvepidamise asemel endiselt virnade viisi paberipakke,» selgitas Rääk.

Rootsi ettevõte on kasutanud Rääki sõnul kogu seal tegutsetud aja vältel kohalikke raamatupidamisfirmasid ja kohalikke audiitoreid, kes on kõik Tavexi raamatupidamises kirjeldatu heaks kiitnud.

«Peab ka mainima, et Tavidil puudub igasugune huvi raamatupidamispettuseks, sest pettuse eesmärk peaks olema täiendava kasu saamine, kuid antud juhul on tegu sellega, kus Rootsi pool oleks võibolla tahtnud, et rahade liikumine oleksi kirjeldatud ka paberkandjal, kuid meie arvasime, et piisab elektroonilisest arvestusest ja mitte keegi pole antud tehingute paberkandjale trükkimise ärajätmisest saanud täiendavat kasu, ehk mingit pettust kui sellist pole olnud,» kirjeldas Rääk.

Rääsk loodab, et uurimisel süvenetakse Tavidi Eesti ja Rootsi omavaheliste tehingute algdokumentide sisusse ja jõutakse järeldusteni, mis vastavad õigusriigi põhimõtetele. «Omalt poolt oleme valmis igati uurimisele kaasa aitame ja teatama, et mitte ükski Tavid tehing ega tehingute algdokument ei ole salajane ja nende kõigiga on võimalik tutvuda,» ütles Rääk.

«Loodan siiralt, et tegemist ei ole pahatahtliku rünnakuga Rootsi pankade poolt meie kui Eesti ettevõtte vastu, kes suudab ka Rootsi turul neile konkurentsi pakkuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles