Euroopa automüük jätkab kasvamist

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagen e-Golfid rivis ettevõtte aastakonverentsi eel Berliinis. Volkswagen on üks neist Euroopa autotootjaist, kel on tänavu õnnestunud oma müügitulemust märkimisväärselt kasvatada.
Volkswagen e-Golfid rivis ettevõtte aastakonverentsi eel Berliinis. Volkswagen on üks neist Euroopa autotootjaist, kel on tänavu õnnestunud oma müügitulemust märkimisväärselt kasvatada. Foto: Tobias Schwarz / Reuters

Läbi terve aasta kestnud tõus Euroopa autoturul jätkus ka oktoobris, mil uute sõiduautode müük kasvas Euroopa Liidu riikides 6,5 protsenti võrreldes mulluse oktoobriga. Kokku müüdi Euroopa Liidus oktoobri jooksul üle miljoni uue sõiduauto, teatas Eesti automüüjate liit AMTEL.

Kümne kuuga on Euroopa autoturul müüdud eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 6,1 protsenti rohkem uusi sõiduautosid. Oktoobri lõpuks oli tänavu müüdud üle 10,6 miljoni sõiduauto.

Euroopa suurematest turgudest ei kasvanud uute sõiduautode müük oktoobris ainult Prantsusmaal, kus müük langes 3,8 protsenti. Ülejäänud suurtel turgudel nagu Suurbritannias, Saksamaal, Hispaanias ja Itaalias jätkus kasv eelmiste kuude tempos. Eriti tuntavalt tõusid uute sõiduautode müüginumbrid Suurbritannias ja Hispaanias, vastavalt 14,2 ja 26,1 protsenti.

Kui Eestis kasvas uute sõiduautode müük oktoobris 14,4 protsenti, siis teistes Balti riikides jäi seekord kasv veidi tagasihoidlikumaks: Lätis neli ja Leedus 4,8 protsenti. Meie lähiriikidest kasvas müük ka Rootsis, kus müüdi 11,5 protsenti enam uusi sõiduautosid kui möödunud aasta oktoobris. Soomes aga seevastu müük langes 2,8 protsendi võrra.

Autotootjatest kasvatasid oktoobris oma müüginumbreid peaaegu kõik suuremad tootjad. Jätkuvalt müüb enim uusi sõiduautosid Volkswageni grupp, kellele järgnevad PSA grupp, Renault, Ford, General Motors, BMW ja teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles