Liiga positiivne mõtlemine võib elus kahjuks tulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga positiivne ellusuhtumine võib elus hoopis kahjuks tulla
Liiga positiivne ellusuhtumine võib elus hoopis kahjuks tulla Foto: SCANPIX

Positiivset eluvaadet on pikka aega peetud imerelvaks, mis igast raskusest üle aitab, psühholoog Gabriele Oettingen väidab aga, et liiga positiivne ellusuhtumine võib meid oma eesmärkide saavutamisel hoopis takistada. 

Positiivne mõtlemine lõõgastab ja kahandab nii motivatsiooni. Ühes Oettingeni uuringus, kus vaadeldi kaalukaotust, läks see märksa visamalt neil osalejatel, kes sagedasti kaalukaotusest unistasid. Neil õnnestus keskmiselt 10 kilo vähem kaalus alla võtta kui vähem lootusrikastel rühmakaaslastel, vahendab The Wall Street Journal.

Teisel juhul läks ärikorralduse loengus kehvemini neil õppuritel, kes sagedasti positiivsetest tulemustest unistasid. Kokkuvõttes puudusid nad aga rohkem ja said nii kehvemad hinded.

Positiivsel mõtlemisel on kahtlemata oma väärtus. Kui sa tahad aga midagi saavutada, võib sellest fantaseerimine pigem kahjuks tulla, kuna see lõõgastab. Nii tundub, et eesmärkide saavutamine on lihtsam, kui see tegelikkuses olla võib.

Sellepärast on Oettingen välja töötanud tehnika, mida ta kutsub «vaimseks vastandamiseks». Unistamine sellest, kuhu sa tahaksid jõuda, annab suuna, kuhupoole liikuda. Ning enesetunde turgutamiseks võib julgelt unistada.

Pärast seda tuleks aga mõelda, mis võiks nende unistust täitmisel takistuseks saada ja kuidas neid takistusi ületada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles