BPd kummitavad karjuvad rikkumised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Texas City rafineerimistehas 2005. aastal pärast plahvatust.
Texas City rafineerimistehas 2005. aastal pärast plahvatust. Foto: SCANPIX

BP üritab hüvitada korduvaid ja karjuvaid rikkumisi hiigeltrahvi osalise maksmisega, USA justiitsministeeriumile on aga avanenud võimalus firmat Texas City tehase plahvatuse eest edasi pitsitada.


BP otsustas eile tasuda rekordilise 50,6 miljoni dollari suuruse trahvisumma viie aasa taguse plahvatuse eest Texas City rafineerimistehases, mis tappis 15 ja vigastas 170 töötajat.

Ühtlasi soostus naftafirma kulutama täiendavalt 500 miljonit dollarit kiirete sammude astumiseks tehase töötajate kaitseks. Sammude tulemuslikkuse peab kinnitama sõltumatu kolmas osapool, lõpliku hinnangu annavad riiklikud regulaatorid.

«Trahvi suurus peegeldab õiglaselt BP hoolimatust tööohutuse tagamisel,» ütles USA tööjõuminister Hilda Solis, kelle alluvusse jääb ka trahvi määranud töötervishoiu- ja ohutuse amet OSHA.

Veelgi tähtsam on aga, et USA justiitsministeeriumil avanes nüüd võimalus soovi korral BPd antud küsimuses karmimalt liistule võtta.

Kui justiitsministeerium BP-le 2007. aastal tingimisi karistuse määras, oligi üheks tingimuseks kuulekus OSHA nõudmistele. Kõnealune «käendusperiood» kuulutati välja kolmeks aastaks, seejuures nõustus BP maksma USA võimudele trahvidena kokku 380 miljonit dollarit – tehase plahvatuse, naftajuhtmete lekete ja energiakaubandust puudutavate pettuste hüvitamiseks.

OSHA oli tuvastanud tehase puhul 300 «karjuvat ja teadlikku rikkumist». Texas City näol on tegemist BP suurima tehasega.

BP küll süüd ei tunnistanud, kuid leppis OSHAga kokku suurima võimaliku 21 miljoni dollarilise trahvi maksmise suhtes ning lubas paigutada tehasesse viie aastaga 1 miljardi dollarit, et kõik nõuded täidetud saaks.

2009. aasta oktoobris määras OSHA firmale uued trahvid kogusummas 87,4 dollarit, kuna töötajate jaoks ohtlikku keskkonda ei oldud suudetud parandada. See oli OSHA ajaloo suurim trahvisumma üldse. BP eitas eksimusi ja ütles, et nende meelest vastas tehas nõuetele.

OSHA väidab nüüd, et BP on käesolevaga tunnistanud, et ei ole varasemaid kohtukutseid piisavalt tõsiselt võtnud ning maksab seetõttu 50,6 miljonit dollarit. Amet kinnitab, et kõik nende süüdistused on jõus ning annab mõista, et ootab ka ülejäänud summa laekumist.

Analüütikud ja advokaadid ütlevad, et kui justiitsministeerium otsustab OSHA nõuete täitmatajätmise alusel, et BP on rikkunud aastal 2005 sõlmitud kokkulepet, siis tähendab see uut rikkumist tingimisi määratud karistuse perioodil. Sellest lähtuvalt võiks ministeerium kokkuleppe tühistada ja esitada BP vastu kriminaalsüüdistuse.

BP ei ole aga seoses trahvi maksmisega mingisugust vastutust võtnud.

«Tehases on alates 2005. aastast tööohutust tunduvalt parandatud ning kokkulepet OSHAga on täiel määral austatud,» ütles BP.

Firma sõnutsi soostutigi trahvi maksma just selleks, et edaspidi tehase tööolude parandamisele keskenduda: «BP loodab, et meiepoolne samm loob alused ka ülejäänud küsimuste lahendamiseks.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles