Estonian Air sai Air Lituanica üle võidu

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Air.
Estonian Air. Foto: Toomas Huik / Postimees

Stockholmi arbitraažikohus tegi 6. novembril otsuse Estonian Airi ja Leedu lennufirma Air Lituanica vaidluses selle üle, kas Estonian Airi poolt lepingu üles ütlemine oli õiglane või mitte.

Kohus leidis, et Estonian Airil oli õigus leping üles öelda, kuid ettevõte peab Air Lituanicale tagasi maksma 1,32 miljonit eurot kinnipeetud piletiraha ja ligi 54 000 eurot lendamata jäänud lendude käivet.

Samas peab Air Lituanica Estonian Airile kahjudeks maksma ligi 500 000 eurot. Seega peab Estonian Air Leedu lennufirmale kokku tagasi maksma ligi 900 000 eurot pluss intressid.

«Pärast 6-kuulist koostööd lõpetas Estonia Air lepingud lennufirmaga Air Lituanica, kuna viimane ei täitnud oma maksekohustusi korrektselt,» ütles Estonian Airi juhatuse esimees Jan Palmer.

Lepingute lõpetamisel otsustas Estonian Air Palmeri sõnul oma arvel Air Lituanicale kuuluvat 1,3 miljoni suurust müügitulu kuni kohtuotsuse jõustumiseni ajutiselt mitte välja maksta, kuna:

1.     Estonian Airil puudus usaldus, et  Air Lituanica tasub lepingu enneaegsest lõpetamisest tekkinud kahjud.

2.     Puudus kindlus, et Air Lituanical on piisavalt rahalisi vahendeid, et võimaldada firmal tegutseda kuni kohtuotsuse jõustumiseni.

«Pean  vajalikuks märkida, et Leedu meedias levinud info selle kohta, et Estonian Air peab Air Lituanicale tasuma kahjutasu ei pea paika. Arbitraažikohus kinnitas, et Estonian Airil oli täielik õigus kõnealused lepingud lõpetada. Arbitraažikohus tegi otsuse ka kinnipeetud tulu tagastamise ja kahjutasude maksmise osas. Estonian Air tagastab Ai Lituanicale osa seni kinni peetud tuludest, millest on maha arvestatud Estonian Airile tekitatud kahju,» selgitas Palmer.

Estonian Air lõppkokkuvõttes antud projektiga raha ei kaotanud, kuna saadud tulud katsid ühe üleliigse lennuki kulud kaheksa kuu ulatuses.

Estonian Air teavitas 28. novembril 2013 lennufirmat Air Lituanica, et lõpetab tänasest lendude teenindamist ja kommertsteenuseid puudutavad koostöölepingud. Lendude teenindamist puudutava koostöölepingu alusel, mis lõpetati 27. novembril,  teenindas Estonian Air ühe 76-kohalise Embraer 170  lennukiga Air Lituanica lende Vilniuse-Amsterdami ja Vilniuse-Berliini liinil. Koostööleping kehtis 2015. aasta lõpuni.

Kommertsteenuste lepingu järgi osutas Estonian Air lennufirmale Air Lituanica mitmesuguseid teenuseid, nagu piletimüük otse- ja jätkulendudele ja tulude juhtimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles