Pajula: ootasime töötuse langemist 15 protsendini

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB ökonomist Hardo Pajula.
SEB ökonomist Hardo Pajula. Foto: Liis Treimann

Töötuse määr vähenes aeglasemalt kui me lootsime: registreeritud töötute arvu hoogsa languse taustal ootasime meie teise kvartali töötuse määra kukkumist sinna kuhugi 15-16 protsendi piirimaile, ütles SEB panga ökonomist Hardo Pajula. 

«Mis veelgi olulisem, majanduskasvu taastumine ei ole endaga paraku kaasa toonud tööhõive suurenemist. Teises kvartalis langes hõivatud inimeste arv aasta taguse ajaga võrreldes veel 5,7 protsenti – see on küll parem kui viimase viie kvartali vastavad näitajad, ent tõsiasi on see, et võrreldes 2009. aasta sama kvartaliga oli Eestis jälle 34 tuhat töökohta vähem,» kirjutas Pajula oma nädalakommentaaris.

Ökonmist sõnutsi on üheks viimaste kvartalite rahvusvahelise majanduspressi juhtteemaks olnud töötu kasv (jobless growth) ehk vaid statistikute majapidamises kajastuv, tavakodanikule tajumatu majanduslik edenemine.

«Et Eesti sisedevalveerimisel rajaneva kohanemise sisuks on tootmissisendite ümberpaiknemine valdavalt siseturule tootvatest harudest rahvusvahelisele konkurentsile avatud valdkondadesse, siis on töötu kasvu stsenaarium siin paraku üsna suure tõenäosusega,» kirjutas ta.

Laiematele rahvahulkadele märgatava majanduskasvu taastumine sõltub Pajula hinnangul suuresti töötleva tööstuse ettevõtete võimest imada endasse ehitussektorist vabaks jäänud töökäed.

«Eesti puhul mängib vähemasti sama suurt rolli veel ka ümberkaudsete riikide tööturu elavnemine, mis võib siinset struktuurset töötust oluliselt leevendada. Eelöeldu taustal ei ole eriti paljutõotav asjaolu, et teises kvartalis vähenes hõive töötlevas tööstuses veel rohkem kui ehitussektoris (vastavalt 15,6 ja 13,8 tuhande inimese võrra) ning et kõige enam uusi töökohti loodi avalikus halduses ja teistes siseturule suunatud harudes.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles