Putin: mina G20 tippkohtumisel Vene sanktsioonide küsimust ei tõstata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin
Vene president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnul tema G20 tippkohtumisel Vene-vastaste sanktsioonide arutamist ei tõstata ning suhted Saksamaa kantsleri Angela Merkeliga ei jahene.

«Kui [sanktsioonide] küsimus tõstatatakse, siis loomulikult võtan sellel teemal sõna, kuid ise ma neid küsimusi arutluseks ei tõstata. Minu arvates oleks see kasutu. Kõik mõistavad, mida üritan teha. Pean silmas sanktsioone kehtestajaid. Mis mõtet on sellele teemale tähelepanu juhtida või midagi küsida? Sellel pole mõtet,» ütles Putin, vahendab BNS.

«Taolisi otsuseid tehakse blokkidena või riiklikul tasandil. Neid tehakse nendel alustel, kuidas meie partnerid näevad oma geopoliitilisi huve. Minu arvates on tegemist veaga, isegi nende endi geopoliitiliste huvide vaatenurgast,» lisas president.

Putin avaldas lootust arutada G20 tippkohtumise partneritega rahvusvaheliste suhete arengut.

«Kahjuks planeeritakse tänapäeva maailmas ainult väga piiratud ulatuses, täpsemalt poliitika ja julgeoleku valdkondades. Kõik elavad valimistelt valimistele. Planeeringute horisont on väga piiratud. See ei jäta kaugemasse tulevikku vaatamiseks ja laiema vaatenurga võtmiseks mitte ühtegi võimalust. See on halb, kuid loodan, et arutame seda,» ütles Putin.

Presidendi sõnul peab ta G20 tippkohtumise kuluaarides mitu kahepoolset kohtumist, sealhulgas Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

Putin eitas väiteid, mille kohaselt on kantsleri ja presidendi vahelised suhted viimasel ajal pingestunud.

«Ei, ma pole [seda märganud]. Nagu teate, siis juhindume huvidest, mitte isiklikest sümpaatiatest või antipaatiatest,» ütles Putin.

«See kehtib mitte ainult mineviku kohta, vaid alati,» lisas ta.

Putin tõi esile ka asjaolu, et USA jätab unarusse G20 kohtumiste otsused.

«Näiteks tehti ühel G2+ tippkohtumisel otsus tõhustada arenevate majanduste rolli [Rahvusvahelise Valuutafondi] IMF-is ja kvootide ümberjagamiseks. USA kongress blokeeris selle otsuse,» sõnas president.

«USA kongressi keeldumine selle seaduse heakskiitmisel viitab asjaolule, et USA on see, kes eemaldub rahvusvahelise kogukonna probleemide lahendamisest.»

«Mõned kasutavad selle informatsiooni peitmiseks oma ülemaailmset massimeediamonopoli jätmaks muljet, et seda tegelikkuses pole. Kõik räägivad mõnedest tänapäeva probleemidest, kaasa arvatud Venemaast ja talle kehtestatud sanktsioonidest, kuid globaalses mõõtmes jätab tehtud otsused unarusse hoopis USA. Muideks, tegemist on tähelepanuta jäänud fundamentaalse küsimusega» ütles Putin usutluses uudisteagentuurile TASS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles