Uuring: Hiina rikkurid on triljonite võrra rikkamad, kui seni arvati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina pangatöötajad loeb üle 100 jüaani kupüüre.
Hiina pangatöötajad loeb üle 100 jüaani kupüüre. Foto: SCANPIX

Lõhe Hiina rikaste ja vaeste vahel on märksa suurem, kui väidab ametlik statistika ning rikkurid võivad omada kuni 9,3 triljoni jüaani ehk 16,7 triljoni kroonini ulatuvat varjatud varandust, edastab Reuters.

Mõttekoja China Society of Economic Reform (CSER) uuring hiinlaste «halli sissetuleku» kohta leidis, et 2008. aasta ametlik statistika ei võta arvesse kodanike tulu määral, mis on võrdväärne umbes 30 protsendiga riigi SKTst.

Ligi kaks kolmandikku sellest nn hallist sissetulekust läheb Hiina rikkaima 10 protsendi kukrusse, kasvatades riigi niigi murettekitavat lõhet rikaste ja vaeste vahel.

Uuringust selgus, et Hiinas teenivad rikkaimad 10 protsenti keskmiselt 97 000 jüaani ehk 174 000 krooni aastas, mis on 65 korda suurem arv kui rahahulk, mida rahva vaeseim kümnendik teenib. Riikliku statistikabüroo andmetel on vahe vaid 23-kordne.

Varitulu pärineb erinevatest allikatest, näiteks aktsiaturu manipuleerimisest, kinnisvaratehingutest, monopoliseisundis olevatelt riigifirmadelt saadud boonustest ja isegi suurtest kinkidest, mida inimesed võimuesindajatele ja nende sugulastele teevad.

Raporti tulemused võivad osaliselt selgitada, miks Peking on viimasel ajal lubanud tehastetöölistel streikida ja pööranud ametlikult suuremat rõhku jõukuse võrdsemale jagunemisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles