Harku vangla kogemus: rollivahetus aitab teist poolt mõista

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harku vangla
Harku vangla Foto: Kaarel Tigas

Harku vanglas vahetasid mõne aasta eest valvurid ja sotsiaaltöötajad üheks päevaks ametid ära, et nii teineteise tööst paremini aru saada ning järele uurida, kas sotsiaaltöötajal on ikka terve päev aega kohvi juua. 

Idee sai alguse vajadusest koolitada järelevalve ametnikke. Kuna valvurite, vanemvalvurite ja teiste otseselt kinnipeetavate valvega tegelevate ametnike tööaeg oli selline, mis ei võimaldanud kõigil korraga koolitusel osaleda, tekkis idee nad ööpäevaks asendada teiste vanglas töötavate vangla- ja riigiametnikega.

«Idee rakendamise üle järele mõeldes saime aru, et sellist asendamist on võimalik kasutada organisatsiooni erinevate tegevuste ja tahkude tutvustamisel inimestele, kelle tööülesanded need otseselt ei ole ja seda on võimalik teha läbi reaalse tegevuse,» rääkis Harku ja Murru vangla direktor Kermo Päll. Taolised asendamised leidsid aset kahel korral, 2005. ja 2006. aasta novembris.

Enne rollivahetust olid mõlemal poolel eelarvamused teiste töö kohta. Näiteks olid valvurid veendunud, et sotsiaaltöötajad ei tee päevad läbi midagi peale kohvi joomise.

«See oli sellele ajale kuidagi iseloomulik, et ühele grupile tundus, kuidas nende tööd väärtustatakse oluliselt vähem kui teiste oma. Selliselt tuntav ebaõiglus ei väljendunud mitte rahalistes sissetulekutes, vaid organisatsiooni siseses suhtumises ehk lihtsalt öeldes see töö mida nemad teevad on kerge, lihtne ja ilma vastutusteta ja ei ole minu tööga isegi võrreldav. Olen veendunud, et selline suhtumist on paljud kohanud,» nentis Päll.

Vangla on väike ja selleks, et asendada tervet valveteenistust, olid kaasatud kõik ametnikud. Ööpäevast valvet tagasid direktor, osakonnajuhatajad, peaspetsialist, spetsialistid ja riigiametnikud (sotsiaaltöötajad). Järgmisel aastal vahetati asendatavaid ametikohti, aga ametnike ring jäi samaks.

Organisatsiooni seisukohalt oli veel oluline, et kogu valvemeeskond sai osaleda ühel ja samal üritusel. Kuigi ametnike koosseis ei olnud suur, olid valvegraafikud sellised, et mõned ametnikud, kes täitsid täpselt samasuguseid ülesandeid, olid samal ametikohal, ei olnud omavahel kunagi kohtunud. Väikese organisatsiooni jaoks on aga oluline, et kõik tunneksid kõiki, saaksid omavahel otse suhelda ja vajadusel ka tegevusi ühtlustada ilma juhi sekkumiseta.

«Muutus oli see, mida tegelikult ju ootasime. Mõnelegi ametnikule oli ööpäevane vahetuses töötamine heas mõttes šokiks. Rohujuure tasandil ülesannete täitmisel mõisteti, mis on selle töö olemus, milline on vastutus ja millised on probleemid,» rääkis Päll.

«Oluline ei olnudki mingi konkreetse probleemi lahendamine, vaid suhtumise muutumine, mida sellel ajal, organisatsiooni tervikut silmas pidades, vajasime.»

Täna ei ole aga tema sõnul vajadust üritust korrata, kuna vanglaametniku maine ja  väärtuse tõstmiseks on palju ära tehtud ning olukord on märksa parem kui 2005-2006. aastal. 

Harku vanglas peetakse kinni valdavalt naisi.  Alates 2010. aasta algusest paigutatakse Harkusse ka eakamad meesvangid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles