Ilves kutsus ennetama infoplahvatusega seotud riske

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa keskus pildistatuna õhust.
Ahhaa keskus pildistatuna õhust. Foto: Margus Ansu

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul põimuvad inimelu ja infotehnoloogia üha tihedamat ühte, mis toob kaasa vajaduse mõelda infoplahvatusega seotud riskide ennetamisele.

Et digiühiskond ja kiirelt arenev tehnoloogia parandaks inimeste heaolu, on oluline avar dialoog, kuhu oleks kaasatud erinevate teadusharude ja ühiskonna lai esindatus, ütles Ilves Tartus Ahhaa-keskuses korraldatud rahvusvahelisel teaduskeskuste direktorite foorumil esinedes, edastas BNSile presidendi kantselei.

Riigipea õhutas Euroopa tunnustatud teaduskeskusi tegutsema sihikindlalt selle nimel, et just noori teaduse ja reaalainete juurde tuua, sest muidu läheb meie andekas noor põlvkond kaugemale maailma.

Ilvese sõnul on Eesti on uuendusmeelsete teaduskeskuste tippkohtumiseks suurepärane koht, sest just siin on varem kui mujal kasutusele võetud digitaalsed teenused, millesse mitmel pool veel umbusklikult suhtutakse, ehkki tehnoloogiline valmidus selleks on olemas.

«Eesti ja Soome juba teevad koostööd ühiste, piiriüleste digiteenuste arendamiseks,» märkis riigipea, kelle sõnul tuleks tulevikus luua üle-euroopaline digiturg, mis kätkeks ka ühiseid teenuseid, mis aga tähendab, et esmalt peab ühisturg Euroopa Liidus tööle hakkama.

Ka rääkis Ilves ühiskondlikest muutustest, mida digitaalne areng kaasa toob. Ta nimetas oluliseks, et ka tehnika-alade teadlased on dialoogis teiste alade asjatundjatega ning teadvustavad endale tehnoloogiliste leiutiste ühiskondlikke ja inimlikke tagajärgi.

Tehnoloogia areng toob muuhulgas kaasa inimelu ja infotehnoloogia üha tihedamat ühtepõimumist. Sellega toimetulek sunnib meid mõtlema, kuidas ennetada infoplahvatusega seotud riske ning kuidas tõlgendada digiajastu oludes ühiskonna keskseid väärtusi, nagu privaatsus, vabadus, julgeolek ja demokraatia, kõneles riigipea. Ilves nimetas seda väljakutseks kõigile innovatsiooni ja arengu eesliinil tegutsevatele mõtlejatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles