Ametiühingud: reformierakonna kava töötajate olukorda ei paranda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson.
Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson. Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakonna maksupoliitilised valimislubadused muudavad ametiühingute juhi Peep Petersoni hinnangul töötajate maksukoormust vaid kosmeetiliselt, sest katteallikad tulevad kapitalimaksude asemel kaudsetest maksudest.

«Reformierakonna juht Taavi Rõivas kirjutas väga selgelt, erakond ütleb ei kapitalimaksudele, ettevõtete tulumaksu suurendamisele, kui nendele asjadele ei öelda, siis jäävad maksumuutused kosmeetiliseks, sest raha võetakse tagasi kaudsete maksude kaudu,» ütles Peterson BNS-ile. «Kui me vaatame mujale Euroopasse, siis just kapitalimaksud on lubanud töötajate maksukoormust vähendada,» lisas ta.

Erakonna kava on Petersoni sõnul tasakaalust väljas, sest soovitakse küll parandada ettevõtluskeskkonda, aga unustatakse ära tööturu olukord. «Veider on kirjutada, et me ei taha tööinimestele Soome makse. Praeguse seisuga oleks pooled Eesti töötajatest rikkamad, kui meil oleks Soome maksusüsteem,» kommenteeris Peterson.

Positiivse külje pealt tõi Peterson välja kohtureformi ja õpivõimaluste arendamise noortele. «Kohtute osa on väga positiivne, me kõik kannatame selle all, et kohtuprotsessid kestavad liiga kaua. Ka see, et noored peaksid osa ülikooliõpingutest veetma välismaal, on tunnustust väärt,» rääkis Peterson.

«Mulle meeldis peaministri arvamusartiklis lause: rohkem uuendusmeelsust ja koostööd. Seda ma sooviksingi reformierakonnale, veel rohkem uuendusmeelsust, veel rohkem koostööd,» ütles ta.

Reformierakonna juhatus toetas kolmapäeval peaministri valimisprogrammi, mis näeb nelja aasta jooksul ette sotsiaalmaksu langetamine 2 protsendipunkti võrra, tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 300 eurole ning töötuskindlustuse maksemäära langetamine 1,95 protsendini.

Koalitsioonierakond on vastu astmelisele tulumaksule, ettevõtete tulumaksu muudatustele ning lubab tõusta kaudseid makse.

Peaminister Taavi Rõivas ütles BNS-ile, et ligikaudu kolmandik maksukärbetest kaetakse kiirema alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõusuga, kolmandiku katavad kiirem majanduskasv ja sealt paranevad maksulaekumised ja kolmandik on eelarve kasvus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles