Rõivas: kolmandik maksulangetusest kaetakse kiirema aktsiisitõusuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Valimised

Peaministri ja Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase sõnul on vähemalt kolmandik Reformierakonna tööjõumaksude langetamise plaanist kaetav alkoholi- ja tubakaaktsiisi kiirema tõusu arvelt.

«Me oleme arvestanud, et ligikaudu kolmandik maksuettepanekute maksumusest tuleb alkoholi ja tubakaaktsiisi kiiremast tõusust tulevatel aastatel, sealjuures 2018, 2019,» ütles Rõivas kolmapäeval peale Reformierakonna kontoris toimunud majandusprogrammi arutelu BNS-ile.

«Praeguse seisuga laekub alkoholi ja tubakaaktsiisi riigieelarvesse kokku ligi 700 miljonit, me oleme planeerinud lähiaastateks üsna kiire kasvu. Eelarvestrateegias on aastaid, kuhu me oleme planeerinud suht tagasihoidliku kasvu, minu hinnangul on seda võimalik kiiremini tõsta ka tulevatel aastatel. 2019. aasta on praegusest planeerimisperioodist ehk riigieelarvestrateegiast väljapool ja sinna me ei ole veel aktsiisitõusu sisse planeerinud,» rääkis Rõivas.

Eelarve tasakaalu eesmärkidest ei kavatse reformierakond Rõivase sõnul taganeda. «Kui me vaatame, praegu kasvab riigieelarve keskmiselt 400 miljonit aastas, siis sellest suur osa läheb loomulikult kasvudeks: pensionikasvu, haigekassasse, mis on juba ette määratud. Sellest osast, mis ei ole määratud, kui üks osa võtta mitte kulude suurendamiseks, vaid maksukoormuse leevendamiseks, siis on eelarve kenasti tasakaalus hoitav,» ütles Rõivas.

«Kolmandiku tööjõumaksude langetamise mõjust eelarvele katavad alkoholi- ja tubakaaktsiis, kolmandiku katavad kiirem majanduskasv ja sealt paranevad maksulaekumised ja kolmandik on eelarve kasvus,» märkis Rõivas.

Rõivas kinnitas, et Reformierakonna programmil saavad olema väga konkreetsed katteallikad. «Nende katteallikate vajavad detailid natuke veel täpsustamist, need numbrid käime kindlasti välja siis, kui see programm avalikuks tuleb,» lisas ta.

Reformierakonna valimislubaduseks saab sotsiaalmaksu langetamine 2 protsendipunkti võrra, tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 300 eurole ning töötuskindlustuse maksemäära langetamine 1,95 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles