Korterituru jahtumine pidurdab majade turgu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kinnisvaraportaali kv.ee andmetel pakuti oktoobris Tallinnas müügiks 1211 maja, aastataguse ajaga võrreldes on majade pakkumine vähenenud 8 protsenti. Sama ajaga on majade keskmine pakkumishind suurenenud 7 protsenti.

Majade ostu-müügiturg on olnud hoogu koguv. Tehingute arv on kasvanud ja kerkinud on ka tehingute hinnad. Tõusutempod pole siin olnud kaugeltki lähedased sellele, mis on toimunud korteriturul, kirjutab Kinnisvarakool OÜ juhatuse liige Tõnu Toompark kv.ee blogis.

Korteriturg on asunud jahtuma ehk tehingute arv väheneb ja hinnatõus on peatunud. Sellised arengusuundumused vähendavad inimeste võimalust müüa korter ja kolida majja. Nii võib majade turu kiire kasvu lootustele kriipsu peale tõmmata.

Majade ehitushind on aga valdavalt kõrgem kui majade turuväärtus. See tähendab, et teiseselt turult on maja võimalik leida odavama hinnaga, kui maja ise nullist alates valmis ehitada. Selline hinnaanomaalia ütleb aga, et majade turu laienemise potentsiaal on endiselt täiesti olemas.

Nii võib majade turult oodata jätkuvat kasvu nii tehingute arvu kui hindade osas, kuid liiga kiirest tõusust liigselt unistada ei ole mõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles