1000 aastat pereäri: templid, vann ja vein

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kamakura suur Buddha
Kamakura suur Buddha Foto: SCANPIX

Enam kui 1000 aastaseid ettevõtteid on täna alles veidi alla 20, enam kui pooled neist tegutsevad Jaapanis. Ja pea kõik ettevõteist, mis on vastu pidanud milleniumi, tegelevad valdkondaes, mis on püsinud üsna muutumatuna, nagu näiteks toitlustus, majutus, veinitootmine või religioon.

Budistlike templite ehitusele keskendunud Kongo Gumi alustas tööd 578. aastal ning tänaseni moodustab templiehitus 80 protsenti ettevõtte pea 70 miljoni dollari suurusest käibest, vahendab Bloomberg Businessweek.

Õigete juhtide valimine

Ettevõtte viimane president Masakazu Kongo, kes on reas juba 40. kinnitab, et oluline tegur on õigete juhtide valimine. Perekond ei ole mitte alati ehitusfirma etteotsa pannud oma vanemat poega, nagu Jaapanis tavaks, vaid valinud sinna poja, tütre või väimehe, kes iseloomu ja annete poolest ametisse sobiks. Näiteks oli Kongo Gumi 38. president Masakazu Kongo vanaema.

Paindlikkus on ettevõtet läbi aidanud ka keerulistest aegadest. Nimel Teise Maailmasõja ajal keskendus Kongo Gumi templite ehitamise asemel kirstude meisterdamisele.

Oluline on jääda oma liistude juurde

Paraku pidi ka nii pika ajalooga ettevõtte majandusjõududele alla vanduma. Kongo Gumi sattus raskustesse juba 1990. aastatel pärast Jaapani kinnisvaramulli lõhkemist ning 2006. aastal müüdi pereäri maha Takamatsu korporatsioonile, mille osa Kongo Gumi täna on.

Tänaseni tegutseb aga Jaapanis 705. aastal rajatud Nishiyama Onsen Keiunkan, traditsiooniline hotell, mis on 1300 aastat, ehk juba sellest ajast, kui Karl Suur mööda Euroopat ringi müttas, pakkunud oma külalistele võimalust kuumaveeallikas kümmelda.

Erinevalt Kongo Kumist ei ole Nishiyama Onsen Keiunkan kunagi väga suureks tahtnud saada. Sestap pole ettevõttel ka hotelliketti või teisi kümbluskohti.

Keskendumine teenustele

Sama perekond on hotelli juhtinud 52 põlvkonda, lisaks on ka personali hulgas neid, kes on põlvkondade kaupa hotellis sama ametit pidanud. Hotelliketi filosoofia keskmes on teenindus ja mitte kasv või kasum, ning see on aidanud ettevõttel läbi sajandite püsima jääda, kirjutab Walter Chen.

Euroopa vanim pereäri, aastal 1000 rajatud Goulaine perekonna veiniloss Prantsusmaal Loire jõe orus pakub samuti lisaks veinile ka majutusteenust ning näitab huvilistele oma liblikakollektsiooni. 18. sajandil pidi perekond Lossi maha müüma, kuid vähem kui sajand hiljem, osteti see tagasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles