Rõivas: Eestisse tuleb väiksem LNG terminal

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast Vene gaasi impordi lõplikku keelamist, on vaja Klaipedas asuval ujuval veeldatud gaasi terminalil rahuldada kogu riigi energiavajadus.
Pärast Vene gaasi impordi lõplikku keelamist, on vaja Klaipedas asuval ujuval veeldatud gaasi terminalil rahuldada kogu riigi energiavajadus. Foto: EPA

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna riigikogu väliskomisjonile esinedes, et Eesti pikaajalise varustuskindluse saavutamiseks on plaanis ehitada väiksem veeldatud gaasi (LNG) terminal.

Rõivas kirjeldas väliskomisjonile seni Eesti ja Soome vahel toimunud toimunud läbirääkimiste kulgu. Tema sõnul on plaanis ehitada Eestisse väiksem, Eesti oma vajadusi rahuldav LNG terminal ning luua võimalused gaasivõrgu paremaks ühendamiseks Poola ja Leedu LNG terminalidega. Aga esmajärjekorras on Rõivase sõnul tähtis kokkulepe Soomega gaasitoru rajamiseks, vahendas riigikogu pressiteenistus.

Rõivas möönis, et kokkuleppe saavutamine Soomega pole lihtne ega julgenud teha ühtegi prognoosi, millal oleks see võimalik.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles, et üksnes tähelepanu pööramine torujuhtmele ilma LNG terminali investeeringuid arvestamata ei anna meile loodetud tulemust.

«Väliskomisjonis kõlas arvamus, et Eesti peaks oma seisukohtades täna rõhutama seda, et nii gaasitarnete varustuskindluse kui ka tarbijale vastuvõetavama hinna saavutamisel tuleb lähtuda parimast ning meile ajalist võitu andvast terminaliprojektist," ütles Mihkelson. Tema sõnul on selline olnud ka Euroopa Komisjoni lähenemine.

Kuna kohtumisel jäi üles terve rida küsimusi, siis otsustas väliskomisjon jätkata arutelu juba lähiajal koos ekspertidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles