Iirimaa maksukirves jääb maetuks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirlased laste ja õhupallidega.
Iirlased laste ja õhupallidega. Foto: SCANPIX

Hiljuti teatas Iiri rahandusminister Michael Noonan, et teeb lõpu maksumehhanismile, mis on võimaldanud suurfirmadel koguda sealsete esinduste kaudu kasumit ning suunata selle teistesse tütarühingutesse Mani saarel ja mujal.

Üht paradiisi sulgedes avab Iiri valitsus aga teise: paljukritiseeritud «Double Irish’i» lõppu kuulutava eelnõu tekstis sisaldub uus säte, mis võimaldaks firmadel vältida ettevõtlusmaksu patentidelt, litsentsidelt ja muult intellektuaalomandilt teenitud kasumilt.

«Selle asemel, et maksude mahaarvamisi vähendada, on neid selles eelarves hoopis suurendatud,» vahendab Wall Street Journal Dublini Trinity kolledži rahandusprofessori Jim Stewarti hinnangut.

«Nad üritavad luua keskkonda, mis tooks intellektuaalomandi [Iirimaale],» ütles Feargal O’Rourke, PricewaterhouseCoopers Irelandi juht Dublinis.

Sel nädalal on ettepanekud arutusel Iiri parlamendis, seadus tahetakse vastu võtta veel selle aastanumbri sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles