Kuumalaine annab hoobi Vene majanduskasvule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kannatab põlengute all
Venemaa kannatab põlengute all Foto: SCANPIX

Analüütikud hoiatavad, et kuumus, kulutuled ja viljaikaldus võivad Venemaa majanduskasvult röövida terve protsendi.

Rekordkuumus on hävitanud ligi kolmandiku viljasaagist, Moskvas aga on sudu tõttu seiskunud või häiritud paljude ettevõtete töö.

HSBC peaanalüütik Aleksander Morozov ütles, et kuumalaine mõju põllumajandusele ja üldisele majandustegevusele võib kärpida Venemaa tänavust sisemajanduse kogutoodangu kasvu ligikaudu 1 protsendi võrra, mis läheks majandusele maksma ümmarguselt 15 miljardit dollarit.

Morozovi sõnutsi kärbiks prognoositav kuni 13-protsendine põllumajandustoodangu langus SKTd ligikaudu 0,6 protsendi võrra. Ilmastikutingimuste tõttu häiritud tööstustoodangu ning jaemüügi- ja teenustesektori «panus» oleks 0,4 protsenti.

Analüütikud on ennustanud Vene majandusele tänavuseks ligikaudu 4-protsendilist majanduskasvu. Morozov ütles aga, et kolmandas kvartalis annavad põud ja tulekahjud taastumisele hoobi.

Augustis panid koosteliinid seisma mitmed tööstusettevõtted, nende hulgas autotootjad Avtovaz ja GAZ, kuna temperatuur tehastes muutus töölistele väljakannatamatuks.

Ametnike hoiatusi kuulda võttes põgenesid suurlinnade palavuse ja sudu eest paljud venelased. Kuna vingugaasi tase tõusis Moskvas nädalavahetusel ligi seitse korda üle lubatud piiri, suurenes surmajuhtude arv tervishoiuameti andmetel ligi kaks korda. Eile teatati, et pealinna lähiümbruses on surmade arv neljandiku võrra keskmisest kõrgem.

Superjob.ru andmetel rakendas lühendatud tööaega ligi neljandik Morkva kontoritest. Paljud investeerimispangad ja saatkonnad jätsid tööle vaid hädavajaliku personali.

«Kasuks tuli kuumalaine vaid jäätisemüüjatele, muud positiivset on siit võimatu välja lugeda,» ütles Morozov.

Investeerimispank Troika Dialog hoiatas samas, et ekstreemse olukorra mõju Vene majandusele ei maksa üle hinnata. «See on traagiline, kurnav ja ebameeldiv. Kuid me ei usu, et taastumine rööbastelt maha sõidaks,» ütles panga peastrateeg Kingsmill Bond.

Kuigi tööhõive seisukohast on põllumajandus Venemaale ülioluline, laekub sealt sisemajanduse kogutoodangusse ainult 4 protsenti – ning vaid veidi üle 2 protsendi ekspordituludest.

Viljahinna järsk tõus kergitab analüütikute hinnangul aga inflatsioonitaset, mille langetamisel valitsus siiani teatavat edu on kogenud.

Moskva investeerimispank Renaissance Capital tõstis hiljuti inflatsiooniprognoosi 6,3 protsendilt 7-7,5 protsendi tasemele.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles