Traditsiooniline motiveerimine ei toimi enam

Elari Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elari Tamm
Elari Tamm Foto: Mihkel Maripuu

Mind üllatas pealkiri, enam ei ole vaja motiveerida inimesi. «Mida ma siis peale hakkan, see on mu töö,» mõtlesin raamatu pealkirja ja sissejuhatust lugedes, kirjutab Uus Maa kinnisvarabüroo juhatuse liige Elari Tamm oma blogis. 

Autor Susan Fowler ütleb oma raamatus, et me ei peaks tegelema piitsa ja präänikuga, vaid aitama inimestel tuvastada need motivatsiooni tõstvad tegurid, sest sund ja raha on lühiajalised motivaatorid.

Susan Fowler ütleb: «Ära püüa oma inimesi motiveerida nad on seda juba, paraku üsna pinnapealselt ja lühiajaliselt.»

Inimesed on alati motiveeritud, lihtsalt millegi suhtes. Motivatsioon ise valida mida teha ja kuidas on alati erinev sellest, kui keegi ütleb, et tee seda või teist.

Kui su tiimis on kaks müügimeest, kelle tulemused on mõlemad head, on järelikult mõlemad ka kõrgelt motiveeritud. Aga see, mida me ei pruugi näha on kui erinev on nende motivatsioon.

Mõned tahavad motiveeritud inimesi lihtsalt transportida ühest firmast teised, eriti ettevõtete erinevate organisatsioonide liitmiste kaudu, eeldusel et ühes olid motiveeritud inimesed, loodame et see nakatab ka teisi ja edaspidi on kõik ühtlaselt motiveeritud.

Meid motiveerivad erinevad asjad, elemendid ja tasandid. Seega ei saa teemat üldistada, vaid vajab  personaalset lähenemist.

Küll aga saab üldistada, et kõik inimesed on motiveeritud, kuid mitte läbi musta valge prisma, et rohkem raha on tähendab rohkem motivatsiooni.

Sa võid ehitada organisatsiooni, mis toetab töötajate kirge tööd teha. Sa võid muuta töö korraldust, töömahtu, anda paguneid või midagi muud, mis on ennast tõestanud inimesi innustava vahendina.

Kõik see on hea, aga uute süsteemide elluviimine võtab aega, aga sa vajad tulemusi kohe. Mis siis, kui sa saad hoopis inimestel aidata hinnata oma motivatsiooni igapäevaselt?

See viib julge järelduseni: Inimeste motiveerimine ei pruugi toimida, aga mis võib abiks olla on oskus inimestel hinnata oma sisemist motiveeritust. Teisisõnu teadvustada  elemente, mis tõstab motivatsiooni ja teinekord mis langetab motivatsiooni.

Kas sa oled motiveeritud on vale küsimus. Õigem on küsida mis sind motiveerib, sest esimene annab kõigest must-valge jah-ei vastuse ja on lühiajaline.  See mis motiveerib on aga protsess ja koosneb erinevatest elementidest, mida igapäevaselt oma töökohas, kodus, koolis hinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles