Pentagoni «lõputu raha» ajastu lõppenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Gates teatab muudatustest Pentagonis.
Robert Gates teatab muudatustest Pentagonis. Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP

USA kaitseminister Robert Gates läheb karmide kärpekääridega Pentagoni bürokraatia kallale ning kuulutab, et «lõputu raha» ajastu on sellega lõppenud.

Ligi 30 protsendi võrra on kavas kärpida allhankekulutusi, üle vaadatakse luuretegevusele ja Pentagoni ametnikele minevad rahasummad. Koomale tahab Gates tõmmata ka sõjaväe juhtkonda Euroopas ja kaugemalgi, harvendades kindralite ja admiralide ridu.

Kärped tähendaksid tuhandete töökohtade koondamist, kongressist võib aga eelnõule tõusta vihane vastuseis.

«See tugevasti juurdunud lõputu raha kultuur tuleb asendada säästlikkuse ja vaoshoitusega,» ütles Gates reporteritele.

Samas ei jätnud ta lisamata: «Kõige rohkem kardan ma neil majandusraskuste päevil aga seda, et kaitse-eelarvet hakatakse vaatlema kui võimalust eelarvepuudujääki vähendada, kust on hea teisteks otstarveteks raha ümber paigutada.»

USA kaitse-eelarve on 10 aastaga praktiliselt kahekordistunud ning tulevaks aastaks on sinna kirjutatud 549 miljardit dollarit. Kui lisada sõjad Iraagis ja Afganistanis, kulutab USA aastas kaitse- ja sõjategevusele üle 700 miljardi dollari.

Sellisele kaelamurdvale kasvutempole teeb riigieelarve sünge seis üsna kindlasti lõpu.

Kuigi Gates ei rääkinud konkreetsetest numbritest, soovib ta vähendada üldkulusid määral, mis võimaldaks tõsta põhitegevuskulusid 2-3 protsendi võrra aastas – kusjuures üldeelarve kasvaks vaid 1 protsent aastas.

Globaalsest olukorrast maalis Gates sünge pildi ning andis mõista, et kuna maailm muutub järjest ebastabiilsemaks, võrduks otseste sõjaliste  ja kaitsekulutuste kärpimine katastroofiga.

Erasektori allhankeid, mis tekitavad 39 protsenti Pentagoni tööjõukuludest, on järgmise kolme aasta jooksul kavas kärpida 10 protsendi võrra. Siia alla ei kuulu alltöövõtjad Iraagis ja Afganistanis.

Euroopas tahaks Gates hõrendada külma sõja päevist muutmata juhtimisstruktuuri ning koondada kahe aastaga vähemalt 50 kindralit ja kõrget sõjaväeametnikku, lisaks 150 tsiviilametnikku.

Omaenda büroo töötajate arvu külmutas Gates kolmeks aastaks, samuti jääb vähemaks kõikvõimalikke nõunikke ja lepingu alusel töötavaid luuretöötajaid.

Mullu tühistas Gates muuhulgas uued F-22 hävitajate tellimused ja seadis 5 aasta sihiks leida võimalused 100 miljardi dollari kokkuhoidmiseks.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles