Euroopa Liidu nõukogu andis loa firmaautode maksumuudatuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Reedel otsustasid Euroopa Liidu rahandusministrid heaks kiita Euroopa Komisjoni ettepaneku lubada Eestil kehtestada käibemaksudirektiivi suhtes erandina ettevõtete sõiduautodele erinev käibemaksukord.

Detsembris jõustuv käibemaksuseaduse muudatus sätestab, et ettevõttele ostetud sõiduauto on arvestuslikult 50 protsendi ulatuses segakasutuses ning sisendkäibemaksu on samuti võimalik vaid 50 protsendi ulatuses maha arvestada, vahendab BNS.

Erandiks on edasimüügiks soetatud sõidukid, taksod, õppesõiduautod ja eranditult ettevõtluse jaoks kasutatavad sõidukid nagu rendiautod.

Järgmise aasta eelarvesse loodetakse firmaautode käibemaksu muudatustest saada 47 miljonit eurot.

Ettevõtluses kasutatavate sõiduautode ning nende tarbeks kaupade ja teenuste soetamisel sisendkäibemaksu mahaarvamise piirang ei ole kooskõlas Euroopa Liidu õigusega. Samas võib Euroopa Liidu Nõukogu komisjoni ettepaneku põhjal anda liikmesriigile loa võtta erimeetmeid direktiivi sätetest erandite tegemiseks eesmärgiga lihtsustada maksukogumise menetlust või ära hoida teatavat liiki maksudest kõrvalehoidumist või maksustamise vältimist.

Eesti esitas taotluse sõiduautodega seotud sisendkäibemaksu mahaarvamise piirangu rakendamiseks Euroopa Komisjonile möödunud aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles