Moskva börs viie aasta madalaim, rubla nõrgenemine jätkub

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva panga töötaja raha lugemas.
Moskva panga töötaja raha lugemas. Foto: MAXIM ZMEYEV / REUTERS

Moskva börsi RTS-indeks alanes reedel 2,5 protsenti ja maandus 990 punktil, kus see viimati oli 2009. aastal, samal ajal jätkus rubla kursi langus: kokku on rubla sel aastal dollari suhtes nõrgenenud 45 protsenti, kirjutab uudisteagentuur TT.

Kui jaanuaris võrdus dollar 32,84 rublaga, siis reedel pärast rubla 1,6-protsendilist nõrgenemist maksis dollar 47,55 rubla, vahendab BNS.

Sel nädalal on rubla nõrgenemine kiirenenud, kui levivad spekulatsioonid, et Ukraina tõttu karmistatakse veelgi Venemaa-vastaseid sanktsioone, ning kui Venemaa keskpank teatas, et piirab tugiostude tegemist. Kolmapäeval nõrgenes rubla dollarist ja eurost koosneva valuutakorvi suhtes 3 protsenti ja neljapäeval veel ligi 3 protsenti.

Venemaa keskpank tahab rubla kursi tasapisi vabaks lasta. Analüütikud peavad seda otsust õigeks, kuid rõhutavad, et seda tulnuks teha varem, kuna keskpank on raisanud rubla toetamisele 20 miljardit dollarit, ilma et sellest abi oleks olnud.

Rubla nõrgenemine peegeldab kogu Vene majanduse usaldusväärsust. Analüütikute hinnangul on olukord praegu juba halvem kui 2009. aasta kriisi ajal ning välistatud ei ole 1998. aasta ränga kriisi kordumine. Kauppalehti andmeil on pankrottide arv tunduvalt kasvanud ning Peterburi arbitraažikohtus on pankade nõuded võlgnike vastu kahekordistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles