Eesti Energia õlitehas Enefit280 töötab 70-protsendilise jõudlusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia tütarfirma Enefit
Eesti Energia tütarfirma Enefit Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Energia õlitehas Enefit280 on töötanud viimased 22 päeva juba 70-protsendilise jõudlusega, tarbides 200 tonni põlevkivi tunnis.

«Enefit280 töötab praegu juba 70-protsendilise jõudlusega, sealjuures kõrvalsaadusest poolkoksist toodame praegu 20 megavatti elektrit,» ütles Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive reedel riigikogus peetud energiaseminaril, vahendab BNS.

«Tuletaksin ka meelde, et kui uue tehnoloogia puhul on kolm aastat see aeg, millega on võimalik tehnoloogia täiesti tööle saada, siis meil on üks aasta veel minna,» lisas ta. «Ilmselgelt on praegu õlitootmisetehnoloogia kasutuselevõtt ka ennast ära õigustanud.»

Oktoobri lõpus teatas Eesti Energia, et kolmandas kvartalis lõppesid suvised hooldustööd Enefit280 õlitehases, mille järel on tehast töötamise ajal käitatud stabiilselt 50-protsendilise võimsusega. Oktoobris paigaldati süsteemi teine täiustatud tuhajahuti, mis võimaldas tehase töökoormust veelgi tõsta.

Põlevkiviõli müügimaht vähenes kvartalis 48 protsenti. Mahu ajutise languse üheks põhjuseks tõi ettevõte 2015. aastast jõustuv väävlisisalduse direktiiv, mis on mõjutanud kauplejate huvi põlevkiviõli vastu ning tõstnud hinnavolatiilsust.

Eesti Energia alustas esimese uue põlvkonna tehnoloogiat kasutava Enefit280 õlitehase ehitust 2010. aasta kevadel ja tööd kestsid kaks aastat. Õlitehase rajamisse on investeeritud üle 250 miljoni euro, tehase töölehakkamine on pidevalt edasi nihkunud.

Üks Enefit280 õlitehas lisab Eesti Energia tootmisvõimsusele aastas ligi kaks miljonit barrelit põlevkiviõli ning 75 miljonit kuupmeetrit uttegaasi. Tehasega on integreeritud 35-megavatise võimsusega auruturbiin, mis kasutab ära õlitootmisel tekkiva jääksoojuse, tootes sellest elektrit.

Õlitehas kasutab nüüdisaegset Enefit-tehnoloogiat, mis on välja arendatud Eesti Energia ja rahvusvahelise insenerfirma Outotec koostöös. Kokku plaanib Eesti Energia ehitada neli uut tüüpi õlitehast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles