Sanatooriumi Tervis täitumus ületas juulis saja protsendi piiri

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomest tulnud perekond Lanu puhkas sanatooriumis Tervis juba teist korda.
Soomest tulnud perekond Lanu puhkas sanatooriumis Tervis juba teist korda. Foto: Raigo Pajula

Sanatoorium Tervis ehk Tervis Medical Spa annab tööd kuni 440 inimesele ja on vooditekstiilide tootja Wendre järel Pärnu maakonna suuruselt teine tööandja.

Tervis on olnud maakonnas kogu aeg arvestatav tööandja – kõige rohkem on töötajaid olnud 500 ringis, kuid majanduslangus on siingi personali kärpinud.

See suvi oli Tervisele, nagu vist kõigile taolistele asutustele, erakordselt edukas. Juhatuse liige Jaan Ratnik ütleb, et näiteks Terviseparadiisis, mis on sanatooriumi tütarettevõte, oli juulis täitumus 112 protsenti, sest käiku läksid ka lisavoodid.

«Selleks et puhkaja suvel Pärnusse saada, on vaja head suve, aga siis võiks ilm jälle kohe halvaks minna, et ta meie veekeskusse tee leiaks,» lausus Ratnik.

Üldiselt käivad inimesed raskel ajal veekeskustes vähem, sest see on koht, mille pealt annab kokku hoida. Teiseks on Eestis viimastel aastatel kõvasti lisandunud erinevaid spaasid.

Panustavad tervisele
Tervis on sellest ajast, kui ta 1972. aastal kolhoosidevahelise sanatooriumina tegevust alustas, oluliselt muutunud nii välimuselt kui ka sisult. Viimane suurem muudatus leidis aset kolme aasta eest, kui avati uus vabaajakeskus. Tänapäevase kuue on saanud kõik hotellitoad.

«Ega uusi korpusi enam lähiajal lisandu, nüüd paneme laienemise asemel rohkem rõhku maja sisemisele arendamisele ehk siis teenuste valikule ja kvaliteedile,» rääkis Ratnik.
Nii nagu Tervis omal ajal sanatooriumina alustas, on ka praegu selle tugevaks küljeks inimeste tervise eest hoolitsemine. Teistes spaades pakutakse külastajatele enamasti pigem lõõgastumisvõimalusi.

«Oleme oma tervishoiu kompetentsi teadlikult hoidnud, sest paljud kliendid tulevad siia just sellepärast,» sõnas Ratnik. Majas võtavad külastajaid vastu mitme eriala tunnustatud spetsialistid, pakutakse ka mudaravi. Ratniku sõnul on Tervisel hulk kliente, kes käinud seal juba üle 20 korra, mõned tulevad tagasi igal aastal.

Nii Tervise kui kaTerviseparadiisi külastajatest moodustavad umbes poole soomlased, eestlasi on 30–40 protsenti ning ülejäänute hulgast leiab rootslasi, norrakaid, lätlasi, venelasi ja vähesel määral teistegi rahvuste esindajaid.

Eelmise aasta lõpust on soomlaste osakaal mõne protsendi võrra kasvanud ja masust räsitud eestlasi vähemaks jäänud. Pärnu majutusasutustes tervikuna hakkas kodumaiste klientide arv kahanema  juba 2005. aastast.

Tervises kasvas see veel 2008. aasta lõpuni, teab Ratnik rääkida. Kuigi kahel viimasel aastal on ettevõtte käive kukkunud, peab ta oluliseks, et kliente on suudetud hoida, ja see annab lootust tulevikuks.

Tegelikult näeks Tervise juhtkond meelsasti, et soomlaste ja eestlaste kõrval veel mõni kolmas rahvus külastajate hulgas jõuliselt koha sisse võtaks, ja töö selles suunas käib.

Eelkõige on sihikul Rootsi, kust on lennukiga turiste Pärnusse toodud ja kus on ka kohapeal jõulisi reklaamikampaaniaid tehtud. Lennuk käis mais-juunis, juulis oli paus, ja augustist hakati uuesti puhkajaid õhuteed pidi kuurortlinna tooma.

Hinnad on alanenud
Viimaste aastatega on hinnad spaades tippajaga võrreldes kuni 20 protsenti alanenud. Sellegipoolest on enamik ettevõtteid kasumis, vaid Laulasmaa on pankrotis.
«Tegelikult müüvad kõik Eesti spaad üht ja sama toodet, milleks on klassikaline kuurortravi pakett ühe või kahe söögikorraga, kandku see siis millist ilusat nime tahes,» rääkis Ratnik.

Ta on seda meelt, et edaspidi tuleb liikuda eristumise suunas ja inimesed peavad rohkem valikuvabadust saama. Näiteks tuleks lisaks buffet-toitlustusele  hakata pakkuma teisigi võimalusi keha kinnitada.

Sanatoorium Tervis

•    Sanatooriumis Tervis on külastajatele 500 kohta,
Terviseparadiisis 244 kohta
•    Aasta keskmine täitumus 70 protsenti
•    2009. aasta äritulu 155,2 mln kr
•    2009. aasta puhaskasum 16,6 mln kr
•    Töötajaid 444
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles