Venemaa põlengud kosutavad Eesti turismimajandust

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestisse sõpradele külla tulnud Denis Azarov (keskel) peab lugu siinsest kultuuripärandist.
Eestisse sõpradele külla tulnud Denis Azarov (keskel) peab lugu siinsest kultuuripärandist. Foto: Artur Sadovski

Esimesel poolaastal 13 protsendi võrra kasvanud välisturistide arv Eesti majutusettevõtetes tõotab veelgi kosuda tänu Venemaa metsatulekahjudele, mis idanaabreid siia pagema pelutavad.

Mitme Tallinna hotelli kinnitusel on venemaalased järginud Moskva Spartaki jalgpallimeeskonna eeskuju ning eelistavad põleva ja suitsu mattunud Moskva oblasti asemel suve Eestis veeta.

«Meie 68 toast kuskil 20 on praegu Venemaa inimeste all,» sõnas Domina Inn City vastuvõtujuht Rainer Tiigi. «Kui võrrelda tavanädalaga, siis muidu neid nii palju küll siin ei ole. Osa on isegi naljaga öelnud, et nad on põgenenud Moskvast tahma eest ja ööbivad nädala lõpuni siin.»

Põlengutega on Eestisse tulekut põhjendatud ka Kalev Spa hotelli vastuvõtujuhile Katrin Saarniidule.

«On olnud paar broneeringut, kus inimesed tulevad varem kohale. Näiteks oli esmaspäeval n-ö pärisbroneering, aga nad saabusid juba reedel,» ütles Saarniit. «Usun küll, et põhjuseks oli tuhk.»

Eesti Moskva suursaatkonna lauaülema Kairi Leivo hinnangul on saatkond augustis väljastanud tavapärasest rohkem viisasid. «Tavaliselt on nii olnud, et juuli on kõrgkuu ja augustis läheb rahulikumaks,» väitis Leivo. «Varasematel aastatel augustis alanud viisataotluste alanemistrend ei ole aga täide läinud, taotluste arv on tõepoolest endiselt suur.»

Kuna 2009. aasta algusest annab saatkond välja ka mitmekordseid viisasid, ei ole siiski täpset ülevaadet, kui palju turiste on Moskvast viimastel nädalatel Eestisse tulnud.

Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kasvas Venemaa turistide arv statistikaameti andmetel esimesel poolaastal 43 460-lt 63 348-le ehk 46 protsendi võrra.

Kokku kasutas majutusettevõtete teenuseid esimesel poolaastal 365 000 sise- ja 656 000 välisturisti, nende arv suurenes eelmise aastaga võrreldes vastavalt 5 ja 13 protsenti. Lisaks saabus rohkem turiste Soomest, Saksamaalt, Suurbritanniast ja Lätist, vähem aga Rootsist ja Norrast.

Juunis kasutas majutusettevõtete teenuseid 247 000 välis- ja siseturisti, vastavalt 11 protsenti ja 9 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Külastajatele oli avatud 1023 majutusettevõtet 19 600 toa ja 44 900 voodikohaga. Täidetud oli 45 protsenti tubadest, mis oli viie protsendipunkti võrra enam kui
2009. aasta juunis.

Ööpäev majutusettevõttes maksis keskmiselt 421 krooni ehk viis protsenti vähem kui möödunud aastal. Kui siseturistid eelistasid Lääne- ja Lõuna-Eesti majutusettevõtteid, siis välisturistide seas on jätkuvalt populaarseim sihtkoht Tallinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles