Bitcoini edu Eestis takistab seaduse tõlgendus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Raudsepp (vasakult) ja Asse Sauga eile Tallinna restoranis Sushi Cat, kus saab söögi-joogi eest tasuda ka Bitcoinidega.
Priit Raudsepp (vasakult) ja Asse Sauga eile Tallinna restoranis Sushi Cat, kus saab söögi-joogi eest tasuda ka Bitcoinidega. Foto: Sander Ilvest

Kogu maailmas populaarsust koguvale krüptorahale Bitcoin on Eestis komistuskiviks meie seadused ja vähene reguleeritus.

Erinevate ametite tõlgenduste kohaselt ei kvalifitseeru Bitcoin e-rahaks, kuid seda peetakse alternatiivseks maksevahendiks rahapesu ja terrorismi tõkestamise seaduse tähenduses.

«See tähendab, et kohaldub karm ja praktikas probleeme tekitav isiku tuvastamise kohustus vajadusega kohtuda näost näkku,» ütles advokaadibüroo Glikman Alvin & Partnerid vandeadvokaat ja Eesti Krüptoraha Liidu asutajaliige Priit Raudsepp.

Tema sõnul küsivad paljud asjast huvitatud seepeale, miks on ID-kaardi abil võimalik e-valimine ja digiallkirjastatud dokumentide edastamine riigiline, kuid Bitcoinidega kauplemiseks sellisel teel tuvastamisest ei piisa.

Kasutuselevõttu pärsib seegi, et Bitcoinide vahetamine maksustatakse 20-protsendilise käibemaksuga. «Seejuures ei tule käibemaksu maksta vaid kursivahelt või teenustasult, vaid kogu summalt, mis Bitcoinide müümise eest küsitakse,» ütles Raudsepp. Omal ajal kroone vahetades oleks sel juhul üks euro maksnud 18,78 krooni, mitte 15,6466.

Loe pikemalt Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles