Vaata, kellelt ja milliste kuritegude pärast on riik kõige enam kriminaaltulu saanud

Tiina Kaukvere
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Elias
Tiit Elias Foto: Martin Ilustrumm

Postimees teeb ülevaate kohtuprotsessidest, mille tulemusena on viimasel ajal kõige rohkem kriminaaltulu konfiskeeritud. Enamasti on tegemist altkäemaksu või narkoäriga.

Laiendatud konfiskeerimisega võeti eelmisel aastal ära 882 080 euro väärtuses vara. Võrreldes 2012. aastaga, mil sellist vara konfiskeeriti 690 553 euro väärtuses, kasvas ära võetud vara väärtus 28 protsenti.

Kokku konfiskeeriti mullu 173 kriminaalasjas kriminaaltulu 1,38 miljoni euro väärtuses. Tunamullu konfiskeeriti kurjategijatelt üle 1,9 miljoni euro ulatuses kriminaatulu.

Konfiskeeritud vara sisaldas sularaha, kinnistuid, autosid, ehteid ja muid rahalist väärtust omavaid esemeid.

2013: Narkoparuni tabamine - pea 200 000 eurot

Harju maakohtus mullu novembris narkokurjategijatelt riigi kasuks konfiskeeritud umbes 200 000 euro väärtuses vara on viimaste aastate suurimaid edusamme narkotulu vastases võitluses.

Riigi ja Anton Kovaljovi (28) vaidlus käis selle üle, kas suvel Tallinnas Linnamäe teel 55 000 euroga ostetud korter soetati kriminaalse või legaalse raha eest, kirjutas mullu novembris Postimehe reporter Risto Berendson. Riigiprokuratuur väitis, et korteri ostis uimastiärist kogutud rahaga Kovaljov, kes kasutas tehingu legaliseerimiseks variisikuna oma ämma. Ämm väitis, et raha oli täies ulatuses tema oma – kogutud aastatepikkuse seene- ja marjakorjamisega sukasäärde – ja et Narva elanikuna ostis ta korteri Lasnamäele äsjasündinud lapselapsele kingituseks. Võitjaks jäi selles vaidluses prokuratuur.

Kovaljoviga samas narkoskeemis osalesid veel Aleksandr Safronov, Arkadi Kolpakov, Anton Rudenko, Edgar Plendiškis, Aleksandr Šerban,  Jevgeni Rõzov ja Ilja Jatsenko.

Anton Kovaljov. Foto:
Anton Kovaljov. Foto: Foto: Toomas Huik

Kamp jäi politseile vahele mullu 13. mail. Narkopolitsei peamine sihtmärk oli Kovaljov, kes korraldas Lasnamäe fentanüüliäri. Enda füüsilist seostamist uimastitega vältis mees nii, et keeldus ise tema vahemehele toodud ainet puutumast. See välistas tema DNA sattumise uimastitele. Kovaljov lähtus põhimõttest iga kliendi kohta üks telefon. Nii õnnestus mehel pealtkuulamist vältides anda klientidele täpseid juhiseid, millal ja kuhu fentanüülipakile järele minna. Kovaljovi palgatud vahemees jättis uimastid peidikusse maksimaalselt veerand tunniks. Kui klient selle aja jooksul kaupa ära ei viinud, võeti see sealt juhuslikkuse vältimiseks lihtsalt ära.

Kambalt konfiskeeriti raha, tehnikat kuldehteid ja mitmeid autosid kokku pea 200 000 euro väärtuses.

Näiteks Edgar Plendiškis sai karistuseks pooleaastase reaalse vangistuse, kuid samas jäi ilma uhkest autopargist. Temalt konfiskeeriti:

  • sularaha summas 24530.- eurot, 11.- USD (8,06.- eurot) ja 20.- SEK (2,29.-eurot);
  • televiisor Samsung;
  • käekell Audemars Piguet;
  • kullast käekett, kullast kaelakett ja kullast rist;
  • arvelduskontol olev raha summas 875.26.- eurot;
  • sõiduauto VW Touareg
  • sõiduauto Audi A6
  • sõiduauto Nissan Almera
  • sõiduauto Jeep Grand Cherokee
  • mootorratas Yamaha YZF-R1
  • sõiduauto Jeep Grand Cherokee
  • sõiduauto BMW 530D
  • sõiduauto Mercedes-Benz CLK 270 CDI.
  • 8300 eurot

2014: Rimi endise projektijuhi pistisevõtmine - 150 000 eurot

Erasektori suurima korruptsiooniloo peategelane, 530 000 eurot pistist võtnud Rimi endine projektijuht Tiit Elias (50) sai prokuratuuriga sõlmitud kokkuleppe järgi tingimisi vangistuse.

Tiit Elias. Foto:
Tiit Elias. Foto: Foto: Martin Ilustrumm

Selle aasta kevadel mõisteti Tiit Elias ja Eliti Consult OÜ süüdi pistisevõtmises. Tiit Elias, kes töötas Rimi Eesti Food ASi kinnisvaraosakonna projektijuhi ametikohal, eelistas Rimi Eesti Food AS teostatavate ehitus- ja muude arendusprojektide raames töövõtjatena äriühinguid, korraldas teostatud tööde vastuvõtmise ja arvete aktsepteerimise ning tasumise arvetel märgitud summades vastutasuna selle eest, et tööde tellimuse saanud äriühingud annavad Tiit Eliasele pistist tema juhitava äriühingu Eliti Consult OÜ kaudu viimase nimel Tiit Eliase poolt koostatud ja nimetatud äriühingutele esitatud arvete alusel. Tiit Eliasele anti pistist tööde tellimuse saanud äriühingute poolt kokku 530 868 eurot. Kohus mõistis Tiit Eliasele karistuseks kolm aastat vangistust kolme aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga ning Eliti Consult OÜle karistuseks rahaline karistus 3500 eurot. Kohus konfiskeeris Tiit Eliaselt 51 150 eurot ja Eliti Consult OÜlt 100 000 eurot. Eliase ülejäänud vara arestis kohus Rimi tsiviilnõude tagamiseks.

2014: Rahapesu Pärnus – üle 100 000 euro

Tänavu märtsis mõistis Pärnu maakohus Marko Talvingu (sündinud 15.04.1983) süüdi rahapesus ning mõistis talle kaks aastat vangistust kolmeaastase katseajaga. Talvingule laekus teiste isikute poolt aktsiate ja osakute ostmise ettekäändel välja petetud raha. Tema omakorda vahendas selle tuvastamata Läti kodanikule, kes toimetas raha tagasi Suurbritanniasse.

Talvingult konfiskeeriti 90 369,08 Suurbritannia naela (115576.16 eurot).

2014: Maksupettus Tartus – üle 90 000 euro

Aasta algul mõisteti süüdi kuuepealine kamp maksupettuse organiseerimises. Seejuures oli üks organiseerija Tartu Mill ASi töötaja. ASi juhid pettuses ei osalenud ja sellest teadlikud ei olnud.

Kuriteo toimepanemine oli võimalik seetõttu, et põllumehed olid nõus teravilja ja rapsi müüma mitteametlikult ehk ilma arveta. Kuritegelik ühendus väljastas kauba kohta võltsarved. Kuritegeliku ühenduse poolt esitatud võltsarvete alusel on Tartu Mill AS alusetult deklareerinud sisendkäibemaksu ning seeläbi vähendanud oma maksukohustust. Võltsarvete alusel kandis Tartu Mill AS ettevõttest välja rahalisi vahendeid, mis läbi erinevate kuritegeliku ühenduse kontrolli all olevate variäriühingute jõudsid sularahana tagasi ühenduse liikmeteni, millest osaga tasuti põllumeestele kauba eest (ilma käibemaksuta) ning ülejäänud osa jäi kuritegeliku ühenduse käsutusse. Riigile jäi maksudena laekumata 1 209 565 eurot.

Kokku konfiskeeriti kurjategijatelt üle 90 000 euro kriminaaltulu. Lisaks rahale mitu kallurit ja kallurhaagist.

2013: Narkoärikatest paar pesi musta raha kasiinodes – üle 80 000 euro

Harju maakohus saatis mullu septembris vangi elukaaslased Andrei Shumikhini ja Anna Babilo, kes äritsesid fentanüüliga.

Shumikhinile mõisteti seitsme aasta ja kaheksa kuu pikkune vangistus, Babilole kuueaastane vangistus. Paar pakkis oma korteris fentanüüli fooliumvoldikutesse ja müüs seejärel ainet edasi. Müügist saadud raha eest ostis Shumikhin kasiinodest mängužetoone.

Kohus konfiskeeris läbiotsimise käigus leitud 60 244 eurot ning 2000 euro väärtuses vara.

Fentanüül. Illustratiivne foto.
Fentanüül. Illustratiivne foto. Foto: Politsei

2014: Eesti Energia tütarfirma juhid võtsid altkäemaksu – 49 000 eurot

Tänavu kevadel mõisteti süüdi Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse (EET) juhid altkäemaksu võtmises seadmete tellimise hangetes.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

EETT endine tootmisjuht Ago Jakobson ja tootmisdirektor Aleksei Andrejev võtsid korduvalt altkäemaksu lubades teatud ettevõtetel võita EETT korraldatud hankeid.

Kokku oli kohtu all kaheksa süüdistatavat, kes olid altkäemaksudega seotud.

Jakobson mõisteti kolmeks aastaks ja viieks kuuks vangi. Sellest kaheksa kuud pöörati koheselt ärakandmisele. Ülejäänud kaks aastat ja üheksa kuud ei pöörata täitmisele kui Jakobson ei pane kolme aasta ja kuue kuu pikkuse katseaja jooksul toime uut kuritegu.

Andrejev mõisteti vangi kolmeks aastaks ja üheks kuuks. Seejuures reaalselt vangis pidi ta istuma kuus kuud ning ülejäänud (kaks aastat ja seitse kuud) sai mees tingimisi, kui ta ei pane kolme aasta ja kahe kuu pikkuse katseaja jooksul toime uut kuritegu.

Jakobsonilt võeti kinnipidamisel sularaha 3000 eurot. Lisaks konfiskeeriti tema arvetelt kokku üle 38 400 euro. Andrejevi kontodelt konfiskeeriti 6984 eurot.

Kokku konfiskeeriti juhtumi kriminaaltulu veidi üle 49 000 euro.

2013: Fentanüüliäri ja relvad – üle 40 000 euro

Juri Maksimov omandas suures narkootilist ja psühhotroopset ainet – muuhulgas fentanüüli ja metamfetamiini sisaldusega pulbrit. Narkootikumid avastas politsei mullu märtsis läbiotsimise käigus mehe elukohast. Parasjagu tegeleti just aine ümberpakendamisega. Veel käsitles mees ebaseaduslikult tulirelvi, suures koguses laskemoona ja helisummutit. Mehele mõisteti seitse aastat vangistust.

Kokku konfiskeeriti Maksimovilt üle 40 000 euro. Muuhulgas konfiskeeriti elukohast läbiotsimisel leitud sularaha 30 370 eurot, kaks sülearvutit, kaks tahvelarvutit, kolm mobiiltelefoni ja kaks televiisorit.

2014: Fentanüüliärikad mõisteti pikaks ajaks vangi - 35 000 eurot

Harju maakohus mõistis tänavu 8. mail kaks meest fentanüüliga äritsemise eest vangi. Stanislav Linder ja Deniss Sažin mõisteti süüdi fentanüüliga kaubitsemises, võltsitud dokumentide kasutamises,valeandmete esitamises ning Linderi lisaks tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus omandamises.

Linderit karistati 11 aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistusega ning Sažinit üheksa aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistusega.

Kohus konfiskeeris Sažinilt 13 779,72 eurot ja 80 latti ja Audi A8. Linderilt konfiskeeriti sularaha 4555 eurot ja kaks BMWd. Kokku konfiskeeriti umbes 35 000 euro väärtuses vara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles