Colliers: kaubanduspindade arenduste ulatuslik kasv jätkub

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare tee pikenduse äärde kerkiv Tammsaare ärikeskus on 25 000 ruutmeetriga Eesti suurim büroohoone.
Tammsaare tee pikenduse äärde kerkiv Tammsaare ärikeskus on 25 000 ruutmeetriga Eesti suurim büroohoone. Foto: Tammsaare ärimaja.

Colliersi analüütikute koostatud turuülevaate kohaselt on praegu aktiivseim tööstuspindade turg, mille suuremad ja väiksemad projektid valmivad suuresti 2014. aasta lõpuks. Kaubanduspindade turul on oodata ulatuslikku arengut Põhja-Tallinnas, Lasnamäel ja Mustamäel.

Büroopindade turg on Tallinnas aktiivne nii üüritehingute kui ka arendustegevuse poolest. Kvaliteetsete üüripindade puhul lepivad üürnikud üldiselt üürileandjate poolt küsitud üürihindadega, teatas Colliers turukommentaaris. Madalama hinnatasemega ruumide puhul on tunda aga hinnasurvet, sest laiema valikuga üürnikud püüavad tingida.

Kontoripindade pakkumiste arv on südalinna äripiirkonnas endiselt väike ning hoolimata kontorituru jätkuvast arendamisest ei suudeta rahuldada suurt nõudlust südalinnas asuvate väikeste büroopindade järele.

Kaubanduspindadeturul on oodata ja näha ulatuslikku arendamist eelkõige neis Tallinna piirkondades, kus on ühe elaniku kohta kõige vähem vaba kaubanduspinda (Põhja-Tallinn, Lasnamäe ja Mustamäe), aga ka aktiivselt arenevates linna lähipiirkondades (Viimsi ja Peetri). Uued keskused rõhuvad enam vabaaja ja meelelahutuse aspektile.

Kuigi enamikes Tallinna kaubanduskeskustes on vabade pindade osakaal nullilähedane, vahetuvad teisejärgulistes ostukeskustes väiksemad üürnikud üsna sageli. See viitab asjaolule, et väikeste jaemüügipindade eest küsitavad üürihinnad ei vasta tihti kaupmeeste käibele ehk võimele üüri maksta.

Tööstuspindade turul on parasjagu käimas aktiivne arengutegevus. «Kuigi arendusaktiivusus on kõrge, on 2015. aastal ilmselt oodata arendustegevuse vähenemist märkimisväärselt, seda seetõttu, et enamik praegu pooleliolevaid väikseid ja keskmise suurusega projekte valmivad 2014. aasta lõpus. Lisaks on märgata suurt huvi teisejärgulistes kohtades paiknevate väikeste vanemate hoonete järele, mida ostetakse oma tarbeks ja tulevikuväljavaateid silmas pidades,» kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Investeerimisturul oli 2014. aasta kolmanda kvartali koguinvesteeringute maht Eestis umbes 50 miljonit eurot ning peamine tõukejõud oli tööstuspindade segmendi aktiivsus.

«Soodne finantseerimine, investeerimisjärgus toodete nappus ning nii suurte hästi kapitaliseeritud kui ka väikeinvestorite üha suurenev nõudlus toob kaasa konkurentsi tihenemise ja seega parima võimaliku tootluse alanemise. Enamik suurinvestoreist on leidnud endale seetõttu arendusvaldkonnas alternatiivsed investeerimisvõimalused,» sõnas Tinno.

Mitmed suured töös olevad Tallinnas asuvate kontori- ja jaekaubanduspindadega seotud tehingud aasta viimases kvartalis peaksid täiendama kinnisvarainvesteeringute turu kogumahtu märkimisväärselt ning viima Colliersi hinnangul aasta mahu vähemalt 200 miljoni euro tasemeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles