Sõidukite arv Väinamere parvlaevaliinidel lõi oktoobris rekordi

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandri ja saarte vahet veetavate autode arv on kasvanud.
Mandri ja saarte vahet veetavate autode arv on kasvanud. Foto: Küllike Rooväli

Mandri ja suursaarte vahelist parvlaevateenust osutava OÜ Väinamere Liinid andmetel sündis oktoobris sõidukite üleveo rekord – Rohuküla-Heltermaa liinil teenindati eelmise aastaga võrreldes oktoobris 15 protsenti rohkem sõidukeid, Kuivastu-Virtsu liinil suurenes sõidukite üleveo arv 4,8 protsenti ja Triigi-Sõru liinil 4,5 protsenti. Kokku teenindati oktoobris üle 69 200 sõiduki.

OÜ juhataja Urmas Treieli sõnul näitab ülevedude statistika kahe järjestikkuse aasta võrdluses kõige suuremat kasvutendentsi. «Kui võrrelda tänavu oktoobrit enne uute laevade tulekut olnud tippaastaga ehk 2008. aastaga, on kuue aastaga sõidukite ülevedu kasvanud Hiiumaale 37 protsenti ja Saaremaale 20 protsenti,» ütles ta.

Treiel lisas, et viimasel kahel aastal on enim kasvanud sõidukite ülevedu just madalhooajal, mis näitab, et  korrastatud laevaliiklusel on olnud mõju saarte majandusruumi elavdamisele.

«Suve tippajal moodustavad kohalikud veosed parvlaevade lastist umbes kolmandiku, talvel vastupidi -  kaks kolmandikku, seega on kasv suurem just kohaliku eluga seotud teenuse tarbijate hulgas,» sõnas Treiel.

Väinamere Liinide teatel ei taha riik rohkem Kuivastu-Virtsu reise tellida, ehkki vedaja ja Saaremaa ettevõtjad soovisid rakendada sügisel tihendatud sõidugraafikut nagu kevadhooajalgi.

«Parvlaevade operaatorina tegime laevaliikluse kvaliteedi hoidmiseks mõned vajalikud lisareisid kommertsalustel. Ühtlasi kinnitas see, et enne tuleb luua võimalus ja siis tuleb ka täiendav ülevedude kasv,» ütles Treiel.

Treieli sõnul pidurdab reiside lisamine sõiduplaani vaid eelmise aasta täituvuste statistika alusel arengut, sest teenuse kvaliteet on otseselt sõltuv reisigraafiku sagedusest.

Sel sügisel tellis riik esimest korda septembri ja oktoobri kahel esimesel nädalal ka tööpäevadel tihedamat sõidugraafikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles