Lehmani kunst haamri all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christie'si oksjonimaja Londonis.
Christie'si oksjonimaja Londonis. Foto: SCANPIX

Sajad kunstiteosed, mis kord investeerimispanga Lehman Brothersi kontorite seinu kaunistasid, lähevad septembris Londonis Christie’si oksjonil enampakkumisele.

Ühtlasi üritatakse mälestusesemeteks maha müüa ka kokkuvarisenud suurpanga atribuutikat ja muud nipet-näpet.

Oksjon toimub 29. septembril ja sihik on seatud 2 miljoni naelsterlingi peale. Üritus on ajastatud panga 2. «surma-aastapäeva» lähistele, ütles Lehmani pankrotihaldur Euroopas PwC.

Kollektsioonis on nüüdisaegset kunsti nagu Gary Hume'i «Madonna» (mille müügihinnaks prognoositakse 70 000-100 000 naela) ning üks Lucian Freudi allkirja kandev ofort. Samuti võiks mainida Samuel Waltersi teost «The ship Frankfield off Table Bay».

Maha müüakse ka panga Canary Wharfi kontori ukse kohal rippunud silt – loodetavasti 2000-3000 naela eest – ning mälestustahvel aastast 2004, mil tolleaegne rahandusminister Gordon Brown nimetatud kontori avas. Viimase puhul unistatakse 1000-1500 naelsterlingist.

Osta on võimalik ka teetoose, sigarikarpe ja Hiina keraamikat.

Kõige väärtuslikumaks peetakse aga Andreas Gursky fotot «New York Mercantile Exchange» aastast 1991, mis pannakse eraldi oksjonile oktoobrikuus ja mille eest igatsetakse kasseerida sisse 100 000-150 000 naela.

Mis müügist iganes laekub, on aga vaid murdosake sellest enam kui 600 miljardi dollari ehk 376 miljardi naela suurusest võlast, mis Lehmanist maha jäi.

Riskifondid, mille raha polnud Lehmani hinguselemineku ajal korralikult kaitstud, said möödunud nädalal Londoni kohtus õiguse jagada omavahel klientide investeeringuid, mis ulatusid kokku 2 miljardi dollarini.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles