Sajad sead lämbusid voolukatkestuse tõttu

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaal ei töötanud elektrita laudas ventilatsioon ja õhupuudus tappis ligi 400 siga.
Tartumaal ei töötanud elektrita laudas ventilatsioon ja õhupuudus tappis ligi 400 siga. Foto: Margus Ansu

Pühapäeva õhtul möllanud tormi tagajärjel ventilatsioonita jäänud Tartumaa seakasvatuses hukkus ligi 400 looma.

Eile hommikul tabas Tartumaal Äksi külas Jampo seakasvatust pidavat Eeva Kõomäge võigas vaatepilt: kaks sulutäit sigu vedeles elutult hunnikutes. Eelmise õhtu elektrikatkestus oli võtnud sigalalt ventilatsiooni ja 400 loomast öö õhupuuduses üle elanud vaid üksikud.

Tapaküpsete sigade hukk tõi osaühingule omaniku sõnul kahju miljoni krooni eest. «Katastroof on tohutu,» sõnas ta. «Kaks kuud pole midagi realiseerida – järgmine nädal oleks koorem läinud.»
Kogu eilne päev möödus töötajatel lõpnud sigu autodele tassides, millega õhtuks valmis saada Kõomägi ei lootnudki. Seetõttu ei osanud ta veel öelda ka hukkunud loomade täpset arvu.

Lisaraskusi tekitas osaühingule korjustest vabanemine, kuna torm oli katuse pealt lennutanud ka Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehasel, mistõttu koormad tuli vedada Valgamaale Hummulisse.

Kahjude korvamise osas Kõomägi lootusi ei hellitanud. «Eesti Energia on ju teada – alati võidumehed igal pool olnud,» ei uskunud ta hüvitise võimalikkusesse. «Kui, siis võib-olla surnukehade transpordi osas saab kokkuleppele.»

Tõenäoliselt on Kõomäe kartustel alust. Elektrituruseaduses sätestatud võrguteenuse kvaliteedi nõuded sätestavad lubatavaks rikkeliseks katkestuseks suveperioodil kuni 16 tundi, ööl vastu eilset polnud osaühingu esimehe sõnul voolu aga kella seitsmest õhtul poole kümneni hommikul ehk 14,5 tunni vältel.

«Kunagi ei saa me tagada sajaprotsendilist elektrivarustust, sellised force majeure’id on alati võimalikud,» sõnas Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann. «Kui klient soovib, et elekter üldse ei kaoks, siis soovitame tal ka omalt poolt mingid sammud ette võtta.»

Kõomäe sõnul oleks aga sead päästnud ka õigeaegne informeerimine. «Ma oleks saanud loomad kas või õue lasta,» kahetses Kõomägi. «Nii suuri tootmisi peaks katkestustest ikka teavitama.»

Eesti Põllumeeste Keskliidu esimehe Jaan Sõrra sõnul on tegu üldisema probleemiga, info põllumajandusele põhjustatud tormikahjudest lubas ta kokku koguda tänaseks. «Väga palju lehmi on jäänud lüpsmata,» teadis Sõrra aga juba eile öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles