Kindlustusfirmad upuvad kahjuavalduste tulva

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
If P&C Insurance'i logo.
If P&C Insurance'i logo. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Nädalavahetuse maru põhjustas tormi ka muidu rahulikku suve nautinud kindlustusfirmades, sest sajad inimesed nõuavad tugevast tuulest põhjustatud kahjude hüvitamist.


Poole päevaga jõudis Ergo Kindlustusse enam kui 60 kahjuavaldust. «Peamiselt on tegu kahjustada saanud või äralennanud katustega, voolukõikumisest tingitud elektroonikarikete ja autodele kukkunud puuokstest tekkinud kahjudega,» ütles firma varakahjude osakonna juhataja Erko Makienko.

Kiire tööpäeva üle kurtsid ka teised kindlustusfirmad. Swedbanki Varakindlustus ASile esitati 30 avaldust, mis oli juhatuse esimehe Margus Liigandi sõnul päris korralik arv. «Meie nelja-aastase tegutsemisaja jooksul pole suvel varem nii suurt tormi olnud,» rääkis ta.

Lõunaks esitatud 28 avaldust peab Salva Kindlustuse juhatuse liige Urmas Kivirüüt vaid jäämäe tipuks, sest arvatavasti suureneb lähipäevil kahjunõuete arv veelgi.
«Oleme oma töötajad mobiliseerinud Lääne-Virumaale, kus käib kohapeal kahjude hindamine,» rääkis ta. «Seal on praegu purustused kõige suuremad.» Kahjunõuete rohkust kinnitasid ka IF ja Seesam.

Kui suures ulatuses kindlustusfirmad kahju hüvitavad, üheselt öelda ei saa. Kõik sõltub konkreetsest kahjust ja kindlustuslepingust. Küll aga kinnitavad firmade kõneisikud, et üleeilne torm oli loodusjõud, mida inimene ise kuidagi ohjeldada ei suuda, ja sel puhul on kahjude hüvitamine tavaline.

«Kui maja on tõesti sellises seisus, et ta oleks ka tormita kokku kukkunud, siis on tegu erandjuhtumiga,» ütles Kivirüüt. «Üldiselt aga tormi kui loodusriski puhul kindlustuslepingus piiranguid ei ole ja omavastutus on ainuke, mis kindlustusvõtjal ise kanda tuleb.»

Sama kinnitas ka Liigand, kelle sõnul loodusõnnetuste puhul reeglina kõrvalisi tegureid ei ole.


Kuigi marust tulenevat kahju inimesed enamasti ära hoida ei saa, tuleks kindlustusfirmade kinnitusel riketest kiiresti teada anda ja purustuste süvenemist igati vältida. «Katuse äralendamise puhul tuleks kiiremas korras leida mingigi võimalus sinna midagi asemele panna, et kahjud ei suureneks,» selgitas Kivirüüt.

Samuti võiks autojuhid tormi ootuses sõiduki puudest ja ka tühjadest prügikastidest kaugemale parkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles