Keskkonnaminister: gaasibussid võiksid hoopis kasutada biogaasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MRP Liinide uus gaasibuss.
MRP Liinide uus gaasibuss. Foto: MRP Liinid

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul võiks Eesti tegeleda rohkem biogaasi infrastruktuuri arendamisega ning võtta maagaasil töötava transpordi asemel kasutusele biogaasil töötava transpordi.

Tema sõnul on biolisandiga kütuse puhul tähtis selle efektiivne toimimine, samuti tuleb välja selgitada, et kütuse kasutamisega ei kaasne lisaprobleeme.

«Samas annavad sellised eesmärgid ja kohustused võimaluse tehnoloogia arenguks – lahenduste välja töötamiseks, mida muidu ei tehtaks. Nii et ma pigem näen siin võimalust, mitte suurt probleemi,» ütles Pentus-Rosimannus BNSile. Ta lisas, et riikidel, sealhulgas Eestil on 2020. aastaks kohustus viia kümme protsenti transpordist üle biolisandiga keskkonnasäästlikele kütustele.

Ministri sõnul on Eesti alustanud pilootprojekti biogaasiga. «Et biometaani ei kasutataks enam ainult soojatootmisel, vaid et seda oleks võimalik kasutusele võtta ka transpordis. Kui see pilootprojekt edukas on, võib see olla Eestile väga hea võimalus, kuidas näiteks ühistransporti vähem saastavaks muuta,» ütles Pentus-Rosimannus.

Keskkonnaminister märkis, et see võib olla lahendus ka põllumajandussektori jääkproduktidele. «Eestis on põllumajandus üsna märkimisväärse mahuga meie majandusest, nii et üldiselt oleks see hea sümbioos, kui see on realiseeritavv ütles ta.

«Biogaasi infrastruktuuri peaks edasi arendama. Eelkõige on tähtis muidugi kokku tuua biogaasi tootmine ja reaalne nõudlus gaasi järele. Tihti juhtub ju, et seal, kus on suurem põllumajanduspiirkond ja kus tooret üksjagu palju tekib, ei pruugi olla nii suurt vajadust transpordikütuse järele. See on hea ülesanne ja väljakutse ettevõtlussektorile ning ma tean, et nad selle kallal teevad päris korralikult tööd,» rääkis keskkonnaminister.

«Oskus, valmisolek, suutlikkus jääkprodukti kasulikult ära kulutada – see on kindlasti Eesti ettevõtluses päris korralik trend viimaste aastate jooksul ja ma väga innustan kõiki ettevõtteid selles suunas tööd tegema,» lisas Pentus-Rosimannus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles