Riigikontroll: Ida-Virumaa vajab põlevkivitööstuse asemele uusi töökohti

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikontrolli audit heitis Keit Pentus-Rosimannuse juhitavale keskkonnaministeeriumile ette põlevkivitööstuse valdkonna nõrka valitsemist.
Riigikontrolli audit heitis Keit Pentus-Rosimannuse juhitavale keskkonnaministeeriumile ette põlevkivitööstuse valdkonna nõrka valitsemist. Foto: Meelis Meilbaum

Juba praegu tuleks hakata mõtlema Ida-Virumaa majandusstruktuuri tervikliku reformimise peale, et leida regiooni uusi tööhõivet pakkuvaid majandusharusid, rõhutab täna avalikustatud Riigikontrolli audit.

Järelvalveorgani kinnitusel jäi keskkonnaministeerium põlevkivitööstuse keskkonnamõjude õigeaegse uurimise ja analüüsimisega jänni. „Seetõttu soovitab Riigikontroll mitte kiirustada eelnimetatud arengukavade ja ka keskkonnatasumäärade vastuvõtmisega, vaid teha kõigepealt põhjalikud analüüsid, enne kui tehakse otsused riiklikult tähtsa maavara kasutamise kohta,“ seisab auditis.

Keskkonnaministeerium pole põlevkivi arengukavade vastuvõtmiseks teinud olulisi uuringuid, mis tagaks ressursi mõistliku kasutamise ja sellest väärilise tulu saamise.

Senine tegevus ei arvesta piisavalt asjaoluga, et lähiaastatel muutub senine tootmisskeem, millega kaevandatud põlevkivist  toodeti peamiselt elektrienergiat. Edaspidi hakatakse tootma rohkem põlevkiviõli, mis enamuses eksporditakse. Seetõttu sattub Eesti olukorda, kus tulu teenitakse peamiselt välismaal, kuid põlevkivitööstuse saaste jääb täielikult Eestisse.

„2015. aastal lõppevas põlevkivi kasutamise riiklikus arengukavas seadis riik eesmärgiks vähendada põlevkivi kaevandamise ja kasutamise keskkonnamõju ning suurendada põlevkivisektori efektiivsust. Nende eesmärkide saavutamist pole Keskkonnaministeerium suutnud tagada ,“ väidab audit.

„Senist arengut jälgides ei ole tõenäoline, et riik suudab aastaks 2015 koostada senisest parema põlevkivi arengukava,“ tõdeb Riigikontroll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles