Soome mängumeistrid lõid maksude rekordi

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supercelli tegevjuht Ilkka Paananen.
Supercelli tegevjuht Ilkka Paananen. Foto: EPA

Soome videomängufirma SuperCell mullu 1,1 miljardi euroga jaapanlastele müünud mehed troonisid tänavu Soome suurimate maksumaksjate edetabeli tipus ja lõid ühes aastas makstud maksude rekordi. Kogu Soome ajaloo suurimate maksumaksjate edetabelis jõudsid mehed üsna kannule ka legendaarsele Nokia juhile Jorma Ollilale.

Supercelli enamusaktsiad kuulusid enne müüki selle töötajatele; suurimad omanikud olid loovjuht Mikko Kodisoja ja tegevjuht Ilkka Paananen. Kodisoja maksustatav kapitalitulu ulatus 170 miljoni euroni ja Ilkka Paananeni oma 168,6 miljoni euroni, vahendas Soome rahvusringhääling Yle. Ka tänavuse maksumaksjate edetabeli kolm järgmist kohta olid populaarseid videomänge Clash of Clans ja Hay Day tootva SuperCelli töötajate päralt: Lassi Leppinen (37,7 miljonit eurot kapitalitulu), John Nicholas Derome (37,5 miljonit) ja Visa Forsten (37,1).

Kõik viis teenisid mullu ka palka ning maksid sellegi pealt tänavu makse, kuid võrreldes maksustatava kapitalituluga on Paananeni aastapalk 237 000 eurot ja Kodisoja aastapalk 88 000 eurot üsna väike.

Paananeni ja Kodisoja maksavad kumbki oma kapitalitulult tulumaksu 54 miljonit eurot.

Mänguloojad tõusid hoobilt ka Soome ajaloo suurimate maksumaksjate edetabeli etteotsa. Sanoma-kontserni kauaaegne juht Aatos Erkko maksis 13 aasta jooksul, 1999-2012, maksudeks 93 miljonit eurot, ehk siis aastas keskmiselt 7,15 miljonit. Nokia juhi Jorma Ollila tulud ulatusid samal ajavahemikul 76 miljoni euroni.

Ka tänavuse maksumaksjate edetabeli kuues tuli IT-sektorist, see oli andmeturvatarkvaraga tegeleva firma Stonesoft asutaja Ilkka Hiidenheimo. Stonesofti ostis mullu USA ettevõte McAfee. Hiidenheimo deklareeris tehingult saadava kapitalitulu 26,7 miljoni euro suuruseks.

Soome kolm suurima palgatulu saajat olid mullu Matti Alahuhta, Kone kontserni juht (4,8 miljonit eurot), Supercelli ärijuht Janne Snellman (4,3 miljonit eurot) ja Sampo kontserni juht Kari Stadigh (3,7 miljonit eurot).

Võrreldes mullusega tõusis tänavu tuhande enim kapitalitulu saanu kogutulu tervelt 74 protsenti, 1,64 miljardi euroni, teatas Yle. Tuhat suurima palga saajat teenis kokku 587 miljonit eurot, 11 protsenti rohkem kui mullu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles