Kuidas Putin sõbra õpikuäri õnnistas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpikute ja töövihikute müük Novosibirskis koolilaadal.
Õpikute ja töövihikute müük Novosibirskis koolilaadal. Foto: Yevgeny Kurskov / ITAR-TASS

Puhastustuli süttis läinud talve lõpus. Erinevatel bürokraatlikel põhjustel kuulutati kõlbmatuks rohkem kui pooled kooliraamatutest, mida õpetajad Venemaal pikki aastaid olid kasutatud.

Ljudmila Petersoni populaarse ja värviliste illustratsioonidega matemaatikaõpiku puhul sai aga otsustavaks juhtiva eksperdi arvamus, et Iiah ja Öökull «küll vaevalt» noortesse kodanikesse «patriotismi sisendavad», kirjutab New York Times.

Haridus- ja teadusministeeriumi harvendustöö paiskas sügiseks segi tunniplaanid, seadis löögi alla kahe tosina väiksema kirjastaja tegevuse ning ärritas sügavalt koolidirektoreid, õpetajaid ja lapsevanemaid.

Esile kerkis ka suur võidumees – kirjastus Enlightenment, mille esimeheks hiljuti nimetati president Vladimir Putini siseringi mees, Peterburi-aegadest pärit sparringupartner džuudomatilt Arkadi Rotenberg.  

Enlightenment, kunagine nõukogude-aegne õpikute «ainukirjastaja» Prosvetšenije, osutus kärbete suhtes sisuliselt immuunseks.

«Sellisel tasemel küünilisust ja kaost ei ole mina veel näinud,» ütles Vladimir Peterson, kes haldab oma ema poolt arendatud matemaatikaõpikute kirjastamist.

Putini avakäik oli anda korraldus riigifirma Enlightenment erakätesse müüa. Nagu näitavad dokumendid, mindi seejuures mööda nõudest tagada riigivaradele kõrgeim võimalik hind. Olles seadnud esimeheks Rotenbergi, «tegeles» Putini administratsioon ka konkurentidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles