Järgneva poolaasta jooksul plaanib värvata 39 protsenti tööandjatest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

CV-Online’i läbi viidud iga-aastasest Eesti tööturu-uuringust selgus, et 39 protsenti tööandjatest planeerib järgneval 6 kuul töötajaid värvata.

Aasta eest oli see näitaja 56 protsenti ning 2012. aasta novembris 40 protsenti. Ühtlasi planeerib 34 protsenti tööandjatest järgneva kuue kuu jooksul vähemasti osade töötajate palku tõsta.

«Eesti tööandjad on 2015. aasta osas stabiilselt optimistlikud. Sarnased uuringu tulemused olid ka 2012. aasta novembris ning 2013. aasta kujunes Eesti majanduse jaoks väga edukaks,» kommenteeris uuringu tulemusi CV-Online’i juhatuse liige Agu Vahur.

«Arvestama peab aga sellega, et töötute arv ühiskonnas on viimase paari aasta jooksul vähenenud ning iga uue töötaja värbamine on keerulisem ja kallim, kui see oli veel aasta-paar tagasi. Märgilise tähtsusega on ka see, et oluliselt on kasvanud nende tööandjate osakaal, kes plaanivad nii inimesi koondada kui ka juurde värvata. See viitab selgelt ettevõtete vajadusele muuta oma tegevust efektiivsemaks ning otsitakse enda organisatsiooni jaoks sobivaimaid inimesi,» lisas Vahur.

Lisaks on võrreldes eelnevate aastatega kasvanud nende tööandjate osakaal, kes ei ole veel värbamise osas oma otsust langetanud. See tähendab, et nad on valmis kiirelt reageerima, kui majandusolukord peaks muutuma.

Peamiste värbamise põhjustena tõid tööandjad tihtilugu välja mitu paralleelset põhjust, kõige sagedasemad olid mahtude või organisatsiooni kasvamine (58 protsendil juhtudel), eelmise töötaja lahkumine (36 protsenti) ja töötaja lapsehoolduspuhkusele suundumine (13 protsenti).

«Valdavalt valitseb tööandjate seas optimistlik suhtumine tulevikuarengutesse – seda ilmestab 58 protsendi tööandjate kavatsus palgata uusi töötajaid tulenevalt mahtude või organisatsiooni kasvamisest,» ütles CV-Online’i turundusjuht Heikko Gross.

Palgatõus

Uuringust selgus veel, et 35 protsenti tööandjatest kavandab järgneval kuuel kuul vähemasti osade töötajate palku tõsta. Palgatõusu kavandavate ettevõtete arv on pisut langenud võrreldes eelmise aastaga, mil see oli 39 protsendi, kuid on üle kahe korra kõrgem kui 2012. aasta novembris, mil see oli 13 protsenti. 

«Stabiilse majandusolukorra puhul on oodata, et palgasurve jääb tuleval aastal sarnaseks, nagu see on 2014. aastal olnud,» prognoosis Gross.

«Eelnevale statistikale tuginedes peaks tööotsijatel praegu olema lihtsam tööle saada kui aasta tagasi, sest värbavate ettevõtete arv on stabiilselt kõrge, kuid töötuse määr on langenud. Seega vabu töökäsi on vähem ning konkurents töökohta otsivate või vahetada soovivate inimeste nimel on suurem kui aasta eest,» iseloomustas Gross tööturu hetkeseisu.

CV-Online’i oktoobris läbi viidud uuringus osales üle 1700 erinevas suuruses ettevõtte üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles