Sõlmiti leping Jordaania elektrijaama ehitajaga

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Liive Jordaanias.
Sandor Liive Jordaanias. Foto: Eesti Energia

Täna sõlmisid Hiina riigiettevõte Guangdong Power Engineering Corporation ja emaettevõtte kaudu osaliselt Eesti Energiale kuuluv Attarat Power Company ehituslepingu 554 MW brutovõimsusega põlevkivielektrijaama rajamiseks Jordaaniasse.

Jaama projekteerib lepingu kohaselt rahvusvaheline inseneribüroo WorleyParsons, keevkihtkatlad ehitab Foster Wheeler ning auruturbiini ja generaatori tarnib Siemens.

Attarat Power Company valis Guangdong Power Engineering Corporationi kuue hankel kvalifitseerunud ettevõtte seast ja sõlmis eelkokkulepe elektrijaama ehitamiseks eelmise aasta lõpus. Siduva ehitus- ja projekteerimislepingu allakirjutamise eelduseks oli kuu aja eest sõlmitud 30-aastane elektri ostu-müügi leping Jordaania valitsusega.

«Elektrijaama ehitust finantseerivatel Hiina suurpankadel on nüüd võimalik alustada projekti tehnilise ja finantsanalüüsiga. Enne reaalse ehitustegevuse alustamist on vaja lõpule viia rahastamistegevused ning tänase teadmise kohaselt peaks olema võimalik ehitusega alustada millalgi järgmise 12 kuu jooksul,» selgitas Eesti Energia Jordaania projekti direktor Andres Anijalg.

Kahe energiaploki ehituseks on plaanitud kolm ja pool aastat ning esimene kohalikust põlevkivist toodetud elekter peaks tänase plaani kohaselt jordaanlasteni jõudma 2018. aasta lõpus.

Attarat Power Company kuulub emaettevõtte Enefit Jordan BV kaudu Eesti Energiale, Malaisia ettevõttele YTL Power International Bhd and Near East Investments Limited of Jordan´ile. Elektrijaama ehitab Hiina suurettevõte Guangdong Power Corporation ja projekti finantseerivad Hiina suurpangad Bank of China ja Industrial Commercial Bank of China. Attarat Power Company´le antavat laenu garanteerib Hiina ekspordikrediidiagentuur Sinosure.

Guangdong Power Engineering Corporation (GPEC) on Hiina riigile kuuluva China Energy Engineering Groupi (CEEC) tütarettevõte. GPECi ehitatud elektrijaamade koguvõimsus on 53 000 MW ning ettevõte tegeleb ka tuumajaamade ehitamisega. China Energy Engineering Group (CEEC) on Hiina suurim elektrijaamade ehitaja ning kuulub maailma edukaimate ettevõtete hulka (ENR TOP 100 ja Fortune 500 nimekirjas). CEECi harud asuvad 41 riigis ning ehitusprojektid on 70 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles