Vene põllumehed pankroti äärel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitlus tulega Moskvast 90 kilomeetri kaugusel Korovino külas.
Võitlus tulega Moskvast 90 kilomeetri kaugusel Korovino külas. Foto: SCANPIX

Nižni Novgorodi põllumehed vehkisid eile päikeselõõsas kraave kaevata, et metsades ja turbarabades möllavat tuld küpsevast viljasaagist eemal hoida.

«Üksainus säde, ning kõik see on veerand tunniga kadunud, » ütles Andrei Skoblikov oma tohutu põllulahmaka poole viibates.

Skoblikov harib maad Laršas, mis jääb 400 kilomeetrit Moskvast ida poole. Viis aastat tagasi loobus ta karjäärist naftatööstuses, kuna aimas suurt potentsiaali unarussejäetud põllumajandussektoris.

Mitu aastat olid saagid vägevad, kuid tänavu on enneolematu kuumalaine ja põud paljud farmerid pankroti veerele tõuganud. Viimaseks piisaks karikas ähvardavad kujuneda põlengud.

«Sel aastal kanname me suurt kahju,» ütles Skoblikov. «Me palvetame kogu aeg, et tuleks vihma.»

Erainvestorid nagu Skoblikov ja tema äripartner Dmitri Tsõgankov rabasid endale kümmekond aastat tagasi maad võileivahinnaga, kui valitsus kolhoosiaegse kaose likvideerimiseks reformid käiku lasi.

«Venemaa suurim vara on maa. Omal ajal toitsime me kogu Euroopat,» ütles Skoblikov.

Larša oli üks tüüpiline lagunev kolhoos, kui mehed selle aastal 2006 ära ostsid. Tänase seisuga on pilt üsna kaasaegne ning farm toodab teravilja, köögivilja ja piima.

Tänavu on põud võtnud vähemalt kolmandiku Larša viljasaagist. Kartuleid, mida tavaliselt Vene sõjaväele müüakse, praktiliselt ei tulegi.

Tulekahjud võtavad oma. Traktorid, mis peaksid praegu talivilja külviks maad kündma, on mobiliseeritud põldude ümber kaitsekraave kaevama.

Põllumehed võitlevad, kuidas vähegi oskavad. Korda on tehtud nõukogudeaegne veetorn, tuletõrje veevõtutiigid hoitakse ääreni täis. Täit kindlust see farmeritele aga ei anna.

Kohalikud võimud kutsuvad kõiki üles valvsusele ja on naelutanud puutüvede külge nimekirju juhtnööridega. Nad paluvad hoida inimestel «oma dokumendid nähtavas kohas, kus nad kerge vaevaga kätte saab» – juhuks, kui tuleb põgeneda.

Skoblikov ütles, et põua tõttu pommitavad kohalikud põllumehed teda palvetega müüa neile loomasööta, kuid ta on siiski otsustanud oma varud alles hoida, kuniks hinnad stabiliseeruvad.

Venemaa keelas möödunud nädalal teraviljaekspordi, et vältida paanikat koduturul. Nižni Novgorodis küsitakse aga teravilja eest ikka kõrget hinda, mistõttu väiksemates taludes ollakse sunnitud kariloomi veristama.

Nižni Novgorod on tulekahjudest eriti kõvasti räsida saanud, tugevate tuulte tõttu suureks paisunud leekides hukkus vähemalt kakskümmend inimest.

Nädalavahetusel pidid tuletõrjujad oblasti põhjaosas leekidega meeleheitlikku võitlust pidama, kuna suits ähvardas oblastikeskust täielikult endasse matta.

Opositsioonipartei Jabloko on süüdistanud Nizni Novgorodi kuberneri tulekahjusid puudutava informatsioni varjamises, kuna siiani ei ole suudetud taastada juurdepääsu wyksa.ru internetilehele, mida häkkerid möödunud nädalal ründasid.

Nimetatud veebilehe foorumites levitati informatsiooni tulekahjude leviku kohta ning koondati vabatahtlikke leekide vastu võitlema.

«Tule kustutamist koordineerinud veebilehe hävitamine võrdub inimeste elude hävitamisega,» seisab Jabloko pressiteates.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles