Kliendi koht on organisatsiooni tipus

Elari Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klient on kõige tähtsam
Klient on kõige tähtsam Foto: Margus Ansu

Pahatihti peavad klienditeenindajad olulisemaks juhile meelejärgi olemist, selle asemel, et kliendile keskenduda. Nõnda kaugeneb organisatsioon aga nii klientidest kui töötajatest, kirjutab Uus Maa juhatuse liige Elari Tamm oma blogis.

«Kuidas te saate  kliente suurepäraselt teenindada, kui teie töötajad teenivad hoopis tegevjuhti?» Sellise otsekohese küsimuse esitas raamatu «Ühe minuti juht» kaasautor Ken Blanchard ühe suurettevõtte juhtkonnale. 

Küsimus tekitas palju kohmetust ja pani nii mõnegi juhi istekohta sättima ja ennast püsti ajama. Aga see ongi ebamugav küsimus, eriti kui mõned minutid ennem Ken’i ettekannet toimus suur juhtide ülistus ja kiitusteenistus.

Tõele aruandes on enamus ettevõtetes fookus juhtidel, sest juhid on need, kellele aru antakse ning töötajad need, kes vastutust kannavad. Mis juhtub, kui töötajatest saavad vastuse andjad ning juhtidest vastutajad? 

Ken Blanchard ütleb: «Enamikule organisatsioonidest ja juhtidest valmistab raskusi just juhtimisprotsessi rakenduslik faas. Kui tüüri juures on omakasupüüdlikud juhid, ei kõiguta traditsioonilise hierarhiapüramiidi püsimist miski. Kui see nii on, siis kelle heaks inimesed enda arvates töötavad? Oma ülemuste heaks.»

«Niipea kui sa arvad, et tegutsed oma ülemuse heaks, eeldad kohe, et see inimene – sinu boss – vastutab ja sinu ülesanne on olla vastutulelik tema soovide ja kapriiside suhtes.»

Aga tulemuseks on klientidest ja töötajatest eemalduv organisatsioon, mille fookus on hierarhia ülemisel poolel. 

Suurepärased juhid teavad, kuidas seda olukorda parandada, pöörates traditsioonilise hierarhiapüramiidi tagurpidi. Kui see juhtub, kes on siis organisatsiooni tipus? Need, kes tegelevad klientidega. Kes on tegelikult organisatsiooni tipus? Kliendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles