Akimov – Putini võimusüsteemi kulissidetagune pankur

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin
Vene president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Mihhail Gorbatšovi kunagine rahandusnõunik 61-aastane Andrei Akimov on kujunenud Venemaa presidendi Vladimir Putini võimusüsteemi kulissidetaguseks pankuriks, kelle abil on saanud miljardäriks mitmed siseringi liikmed, nagu näiteks naftafirma Gunvor asutaja Gennadi Timtšenko, kirjutab Affärsvärlden.

2002. aastast peale on Akimov Gazprombanki tegevjuht. Kuigi pank kuulub USA sanktsioonide alla, need Akimovit ei puuduta, vahendas BNS.

Akimov hoiab end varju ega ole kunagi andnud ühtegi intervjuud, ütles teda hästi tundev UBS-i panga Venemaa tegevuse juht Rair Simonjan Bloombergile.

Akimov on NSV Liidu ajal töötanud Šveitsis ja asutas 1991. aastal koos Aleksandr Medvedeviga, kes kaua aega oli Gazpromi ekspordi juht, Viinis oma panga Imag. Imagi esimeste klientide seas olid Gennadi Timtšenko ja tema partnerid firmast Kinex, millest hiljem sai Gunvor Group.

Akimov ja Medvedev olid ühed vähestest, kes tundsid lääne pangasüsteemi. Neist oli suur abi, ütles Timtšenko endine Kinexi partner Andrei Katkov Bloombergile. Näiteks Akimovi mõjutusel sai Timtšenko osta Novatekis 23-protsendilise osaluse ja mis tegi temast miljardäri.

Akimovi 12-aastase juhtimise ajal on Gazprombanki hallatav kapital kasvanud 3,8 miljardilt dollarilt 96 miljardile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles