BLRT võitis riigikohtus vähemusaktsionäri dividendinõude kaasuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BLRT Grupi juht Fjodor Berman.
BLRT Grupi juht Fjodor Berman. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

BLRT Grupp AS võitis viimaks riigikohtus vähemusaktsionäri Mihhail Gnidinit, viimane nõudis metallitööstuskontsernilt dividendide maksmist.

Riigikohtu hinnangul oli aktsionäride 2012. aasta suvel toimunud üldkoosoleku otsus, kus otsustati eelnenud majandusaasta eest dividende mitte maksta, seaduslik ja ei kahjustanud vähemusaktsionäride huve. Kohtu hinnangul piisab enamuse aktsionäride häältest, et kas maksta dividende või jätta need maksmata. Lisaks jättis kohus menetluskulud Mihhail Gnidini kanda, vahendab BNS.

Varasemalt jättis ringkonnakohus märtsis jõusse varasema kohtuotsuse, millega tühistati ettevõtte aktsionäride üldkoosoleku otsus jätta 2011. aasta eest dividendid välja maksmata. Otsuses viitas ringkonnakohus asjaolule, et ettepanekut dividende mitte maksta oleks pidanud ettevõtte juhatus rohkem põhjendama. Samas jättis ringkonnakohus täielikult rahuldamata Mihhail Gnidini apellatsioonkaebuse, milles Gnidin nõudis üldkoosoleku otsuse sõnastuse muutmist ja sunddividendide määramist. Kohus väljendas üheselt, et Eesti kehtiv õigusnormistik sellist võimalust ette ei näe.

Samuti selgitas ringkonnakohus, et kohus ei saa määrata, kuidas üks või teine aktsionär hääletama peab, kuna Eesti kehtiv õigusnormistik sellist võimalust ette ei näe. Vastasel korral tekiks kohtu hinnangul olukord, kus iga aktsionär, kes ei nõustu enamuse otsusega, pöörduks kohtusse ja nõuaks ükskõik millise otsuse kallutamist enda kasuks. Kohtu arvates läheks selline tegevus vastuollu äriõiguse mõtte ja sisuga.

2012. aastal esitas Gnidin Harju maakohtule hagi BLRT Grupp AS-i vastu, milles taotles sama aasta aktsionäride üldkoosolekul vastuvõetud otsuse mitte maksta 2011. majandusaasta eest dividende kehtetuks tunnistamise ja teises sõnastuses vastuvõtmist, millega kohus määraks talle sunddividendid summas 4,2 miljonit eurot.

2012. majandusaasta lõppes BLRT jaoks 17 miljoni euro suuruse kahjumiga.

Mihhail Gnidinile kuulub ligi 12 protsenti AS-i BLRT Grupp A-aktsiatest ja 17 protsenti B-aktsiatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles