Täna selgub, kas Ukraina saab talveks gaasi

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagaasi pumbajaam.
Maagaasi pumbajaam. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Kui tänased kõnelused Venemaaga läbi kukuvad, jääb Ukrainal sel talvel ilmselt gaasist vajaka.

Nagu kirjutab Financial Times, on Venemaa nõudnud tõendeid Ukraina võimaluste kohta gaasiarve ära maksta – viidates lääne võimalustele Kiievit rahaga aidata.

Kui Kreml tänastel läbirääkimistel Brüsselis kahtlevale seisukohale jääb, võib Ukraina sattuda olukorda, kus neil tuleb külma talve korral kasutada oma gaasihoidlatesse tagavaraks varutud gaasi. Hoidlad on pooltühjad.

«See peab juhtuma nüüd,» ütles üks kõnelustesse kaasatud lääne ametnik. «Küsimus oligi alati selles, kuidas gaas enne talve tulekut voolama saada. Ma ei oodanud diili augustis, aga et asi viiimase minuti peale jääb, seda ma ka ei oodanud.»

Gaasinappuse korral Ukrainas ähvardavad tarnekatkestused ka Euroopa Liitu. Samas kinnitab Brüssel, et Euroopa Liit on katkestusteks valmis ja hoidlad 94 protsendi ulatuses gaasiga täitnud.

Vladimir Putin ütles läinud nädalal, et vaidlus peab täna (kolmapäeval) lahendatud saama. Societe Generale’i analüütikud kirjutasid klientidele, et nende arvates täna diili ei tule. Nad väitsid, et Kiievil «läheb raskeks tänavu talvel kohalikke [gaasi]vajadusi rahuldada», kui reservid peatselt käiku peaksid minema. Ühtlasi ennustas Prantsuse suurpank «lühiajalisi katkestusi» transiiditarbijaile Euroopa Liidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles