Ka teate, et ka Tartus saab inseneriks õppida?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tee-ehitus
Tee-ehitus Foto: Peeter Kümmel

Tallinna Tehnikaülikooli Tartu Kolledž, mis on tegutsenud juba üle viie aasta, ei anna erinevalt teistest kolledžitest rakenduskõrgharidust, vaid seal on bakalaureuse-, magistri- ja 5-aastane inseneriõpe, samuti rühm doktorante - paraku teatakse sellest vähe.
 


Seda, et ka Tartus saab inseneriks õppida, teavad vähesed. «Meie oleme lihtsalt üks väga tagasihoidlik näide selle kohta, et inseneriasjandus on Eesti ühiskonnas jäänud ikka väga hoopis atraktiivsemate erialade varju,» ütles TTÜ Tartu Kolledži direktor Lembit Nei.

Koolijuhi sõnul puudub inseneriõppe korraldajatel tegelikkuses nii ühiskonna, valitsuse kui ka ajakirjanduse toetus. «2005. aastast asusime Tartus inseneriõpet andma, aga kes on kuulnud, et käesoleval aastal andsime inseneriõppe läbinutele esimesed magistridiplomid?» küsis ta.

Nei sõnul on haridus- ja teadusministeerium nüüd küll otsese TTÜ Tartu Kolledži tegevuse blokeerimise lõpetanud, kuid toetavat suhtumist ei ole veel märgata.


«Ka ajakirjandusele pakume vähe huvi. Ajakirjandus ei võtnud külge isegi seda, kui meid külastas ülemaailmse erialaorganisatsiooni president. Mul oli pikka aega selline tunne, nagu juhiks ma põrandaalust ettevõtmist,» rääkis Nei. Samas kiitis ta, et suhetes teiste ülikoolide ja linnavalitsusega on jää murdunud ja toimib hea koostöö.

Kokkuvõttes on vaatamata keerulistele aegadele kolledžil hästi läinud ja areng on olnud kiire. «Tallinna Tehnikaülikooli hinnangul pole vahet, kas ehitajaks õpitakse Tartus või Tallinnas,» lausus direktor.

Kolledž sai esimestena TTÜ-s 7. raamprogrammi finantseerimise. Sügisest tuleb külalisprofessor USA-st. «Jalad on maas ja saame hakkama, ehkki valitsus toetab inseneride ettevalmistamist ainult sõnades ja avalikkusele asi eriti korda ei lähe. Seetõttu ei ole mõtet ka imestada, et noored inseneriks ei kipu,» selgitas Nei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles