USA töötus taandub visalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA keskpank kogeb survet rahapoliitikat leevendada, kuna erasektori töökohtade juulikuine juurdekasv pettis finantsturgude ootusi.


Töötusmäär on küll 9,5 protsendi peale pidama jäänud, kuid USA ärisektorisse lisandub töökohti aasta algusega võrreldes aeglasemas tempos.

Erasektorisse lisandus vaid 71 000 uut töökohta ehk tunduvalt vähem kui prognoositud 90 000.
Investoritele valmistas see järjekordne kinnitus majanduse aeglustumisest pettumuse.

Riigivõlakirjade tootlused langesid järsult, ühtlasi kukkusid aktsiad nii Europas kui USAs.


Nõrgad tulemused seavad teisipäeval koosolekule koguneva USA keskpanga juhatuse olukorda, kus vajadus majanduse turgutamiseks rahapoliitikat muuta tundub vältimatu.

«Tõenäoliselt toovad tööhõive nukrad numbrid kaasa keskpanga, valitsuse ja kongressi järjekordsed stiimulid,» ütles Ticonderoga Securitiesi strateeg John Stoltzfus.

Kuna intressimäärad on juba niigi nullilähedased, tuleb keskpangal mistahes stiimulite esilemanamiseks taas oma bilanssi manipuleerida, kuigi juba nüüd ollakse 2300 miljardi dollariga miinuses.

Kuigi enamik analüütikuid selles faasis mastaapset aktivate juurdeostmist ei prognoosi, võib keskpank siiski lasta käiku olemasolevate hoiuste tulud ja nende eest väärtpabereid juurde hankida.

Kokku haihtus USA majandusest juulikuuga 131 000 töökohta, kuigi seda arvu paisutas valitsuse poolt tänavuseks rahvaloenduseks palgatud ajutiste töötajate lepingute lõppemine.


Erasektorisse loodi ameteid juurde kiiremini kui mais ja juunis, kuid samas siiski tunduvalt vaevalisemalt kui märtsis ja aprillis ning rahvastikuarvu kasvuga hoitakse vaevu sammu.

Vaatamata sellele, et töötavate ameeriklaste arv langeb juba kolmandat kuud järjest, on töötusmäär esialgu siiski sama.

Julgustav oli samas see, et rohkem on hakanud töökohti juurde tulema tootmissektoris, tõusma on hakanud ka keskmine nädala- ja tunnipalk. Optimistlikumad analüütikud jõudsid seetõttu juba järeldada, et uus töölevõtulaine on jõudu kogumas.

Novembrikuisteks vahevalimisteks valmistuva Obama administratsiooni ja demokraatidest kongresmanide jaoks olid tööturu halvad sõnumid suureks hoobiks.
Obama ütles eile, et töökohtade lisandumine USA erasektoris on hea märk, kuid lisas: «Majanduslangusest väljaronimine võtab igal juhul palju aega, aga meie alustasime ju eriti sügavalt.»

Vabariiklaste vastus uudistele oli ettearvatult tarmukas. «Tere tulemast president Obama täitmata lubaduste maailma, kus teid tervitavad kontrollimatu kulutamine ja hambutud abipaketid,» ütles nende liider esindajatekojas John Boehner.

Copyright The Financial Times Limited 2010.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles