Eelarvetüli Euroopas: kell kukub kolmapäeval

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjon
Euroopa Komisjon Foto: SCANPIX

Läinud nädalal läkitas Euroopa Komisjon Itaaliale ja Prantsusmaale kirjad, hoiatades sealseid valitsusi Euroopa Liidu reeglite rikkumise riski eest tuleva aasta eelarvetega.

Eraviisiliselt edastasid euroametnikud aga sõnumi: aidake meil teid aidata. Nagu kirjutab Financial Times, vestles Jose Manuel Barroso tippkohtumise raames veel isiklikult Prantsuse ja Itaalia liidritega.

Praeguse seisuga saadab Itaalia signaale paindlikkusest. Rooma rahandusministeeriumi ametnike sõnutsi valmistuvad nad esitama täna uut eelarvekava, milles struktuurset puudujääki on täiendavalt kärbitud.

Prantsusmaalt aga selliseid signaale tulnud ei ole. Seetõttu süveneb Brüsselis mure, et Pariis on valmis piike ristama.

Kolmapäeval peab Euroopa Komisjon otsustama, kas Itaala ja Prantsuse riigieelarvete puhul on tegemist ELi reeglite «eriti tõsise rikkumisega». Sellisel juhul peaks Brüssel astuma poliitiliselt plahvatusohtliku sammu: saatma eelarved tagasi ümbertegemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles