Pildid: tuhanded ungarlased protestisid uue internetimaksu vastu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ungari pealinnas Budapestis toimus eile meeleavaldus, milles protestiti uue internetiseaduseelnõu vastu.

Seaduseelnõu kohaselt tahetakse tõsta andmeedastuse tasu, kirjutab AFP.

Kui see seadus jõustub, peavad operaatorid hakkama maksma 50 forinti gigabaidi eest. Sellega tõuseks tõenäoliselt interneti kasutamise hind.

Meeleavaldajate arvates kahandab uus seadus vaesemasse elanikkonnakihti kuulujate, õppeastuste ja firmade interneti kasutamise võimalust. Internet on tähtis kanal ka Ungari valitsuse kritiseerijatele.

«See on peaminister Viktor Orbáni  uus demokraatiavastane hoop ning otsene rünnak sõnavabadusele,» sõnas üks anonüümseks jääda soovinud meeleavaldaja.

Eilne meeleavaldus sai alguse majandusministeeriumi eest, kust meeleavaldajad liikusid Budapesti kuulsale Sangarite väljakule.

Oli ka neid meeleavaldajaid kes kogunesid võimul oleva Fidesz partei peakorteri ette. Ehitist loobiti vanade arvutite detailidega.

Meeleavaldajate sõnul korraldavad nad selle nädala teisipäeval veel ühe internetimaksu käsitleva seaduseelnõu vastase meeleavalduse.

Euroopa Liit on Ungaris toimuvate arengute pärast mures. Alates 2010. aastast on Ungaris olnud võimul paremäärmuslik Fidesz partei, mis on aina enam kitsendanud ja tsenseerinud sõnavabadust, meediat ning inimõigusi.

Ungari peaminister Orban Viktor Orbán peab oma riigi jaoks eeskujuks Venemaad ja Hiinat. Fideszil on Ungari parlamendis ülekaal ning neile ei ole seni võrdväärset vastast.

Ka digitaalarengu eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Neelie Kroes teatas, et on mures Ungari internetimaksu seaduseeelnõu pärast. Ta teatas Twitteris, et see seaduseelnõu on Ungari valitsuse häbiplekk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles